fbpx

Vetőmagok klímaváltozásra és hazai termőterületekre

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 10.

Szárazságtűrés, betegség-ellenállóság és jövedelmező terméshozam – bár ezek a legfontosabb kritériumok a vetőmagokkal szemben, az eltérő sajátosságokról ismert hazai termőterületeknek ennél eggyel többre van szükségük. A Gabonakutató Nonprofi t Kft.-nek (GK) ezért évtizedek óta célja, hogy az általános elvárások mellett kifejezetten a különféle adottságoknak megfelelően nemesítsen. A nyár eleji bemutatón az is elhangzott: az ellenőrzött kísérletek visszaigazolták a GK-vetőmagok eredményességét.

Jól bírják a klímát

A tavalyi GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletekben a szegedi Gabonakutatónak a GK ARATÓ nevű búzája bizonyult Magyarországon a legsikeresebb fajtának a szemtermésmennyiség terén (a hivatalos 1. és 2. helyezett nem fajta, hanem hibrid) – hangzott el a büszkeségre okot adó információ a GK június eleji bemutatóján. Nem ez az egyetlen fajta, amelyik megerősíti a GK hírnevét. – Miközben az extrém időjárás miatt általános a 20-30 százalékos szemtermésveszteség, a GK fajtái a jelenlegi fenológiai fázisban általában ennél sokkal kedvezőbb képet mutatnak országszerte – mondta Süliné Faragó Erzsébet (fotó: GK) kereskedelmi vezető. Emögött erőteljes rezisztenciakutatás, a termőhelyi adottságoknak és az egyre szélsőségesebb időjárásnak megfelelő nemesítői munka áll.

Süliné Faragó Erzsébet

Lendületben a GK-vetőmagok

Ennek köszönhető részben az is, hogy például a hazai tritikálétermesztés új lendületet kapott az utóbbi években. – A hazai tritikáléelőállításban a GK MAROS és a GK SZEMES révén 30 százalékos a GK részesedése, sőt, a tavaszi-őszi „járó”, a GKIDUS csaknem 54 százalékkal van jelen! Ez komoly előnyt jelent a hazai állattartóknak is, hiszen relatíve könnyen termeszthető, a rosszabb talajadottságoknak, a betegségeknek jobban ellenálló és kiváló tápértékű növényalapanyagot kapnak a takarmányozáshoz hazai forrásból – tette hozzá a szakember.

Ugyancsak igaz ez a tönkölybúzaszegmensre is. Itt a Gabonakutató a relatíve új GK FEHÉR nevű fajtája máris a vetésterület ötödén van jelen. Hasonlóan eredményes a durumbúza-térhódítás: a GK JULIDUR és a GK BETADUR a számos külföldi hibriddel szemben tartja előkelő 20 százalékos részesedését.

Megéri a fémzároltat venni-vetni

Fontos ugyanakkor, hogy ezek az előnyök csak a gondosan válogatott, tisztított, csávázott fémzárolt vetőmagokkal érhetők el. – Most, amikor magas, sokszor extrém árat is kapunk a terményért, különösen érdemes eredeti vetőmagot vásárolni, pont nem ezen kell spórolni – hívja fel a figyelmet Süliné Faragó Erzsébet. Noha ezek nyilván drágábbak, mint „padlásról vetni”, de a betegség-ellenállóság, a jobb hozam miatt megéri a ráfordítás. – A Gabonakutatónak pedig elkötelezettsége, hogy nagyon széles faj- és fajtaválasztékkal segítsen a gazdáknak a jövedelmező növénytermesztésben.

Amikor eljön a fajváltás napja…

A vetőmagágazatban egyébként egyre inkább azzal számolnak, hogy előfordulhat nemcsak fajta-, hanem fajváltás is a haszonnövény-termesztésben. A Gabonakutatónak helyzeti előnye, hogy sok évtizedes tapasztalattal bír nemcsak a kukorica-, a repce- és a kalászosok portfóliójában, hanem az alternatív növények terén is. – Ma még nem tapasztalunk tömeges fajváltást, de az előjeleit már érezzük. Most válik nagy előnnyé a GK széles kínálata. Előbb-utóbb ez lesz a megoldás azoknak, akik a cirok, a tönköly, a szója vagy akár a tritikálé termesztésében látnak kiszámítható, jövedelmezően termeszthető lehetőséget a jelenlegi főnövények mellett vagy helyett – tette hozzá a Gabonakutató szakembere.

Kohout Zoltán