fbpx

Élő szerződések borulnak, elszabadul a sertéspiac

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 21.

Ilyen még nem láttak: európai és magyar húsfeldolgozók is felmondják élő szerződéseiket, több más költségtényező mellett a sertés felvásárlási árának gyors és bő 50 százalékos emelkedése miatt. Az AKI adatai megerősítik: rendkívüli áremelkedés megy végbe.

sertésfeldolgozó

Elállnak a folyamatban lévő szerződéstől

A VG friss tudósítása szerint az egyik nagy hazai sertéshúspiaci vállalkozás vezetője a német Tönnies húsipari óriás partnereknek küldött tájékoztatójából értesült róla, hogy elállnak az egyébként érvényes szerződéstől. Az ok a piacon kialakult helyzet, vagyis a vis majornak minősített orosz–ukrán háború következményei. A folyamat a magyar feldolgozókat is érinti: a VG szerint az egyik jelentős húsipari cég március 16-án arról tájékoztatta partnereit, hogy az élő szerződéseikben vállalt kondíciókat nem tudja tartani. Új árlistát is küldött partnereinek azzal, hogy a világ nyersanyagpiacán drámai és kiszámíthatatlan fejlemények történnek, s emiatt minden termelési szintet érintő költségnövekedéssel kénytelenek szembenézni. Az orosz–ukrán háború csökkenti a helyzet rövid távú enyhülésének reményét.

Szokatlan folyamatok

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet idei – köztük a legfrissebb kiadású – adatösszesítései megerősítik, hogy szokatlan folyamatok mennek végbe a sertésárakban. Például január közepén még a német vágóhídi szerződéses ár 1,23, a West Fleisch felvásárlási ára 1,23 és a Tönnies ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,13 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket.

Ez most, március harmadik dekádjában úgy fest, hogy az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a tavaly ilyenkorihoz képest. A németországi szerződéses ár azonban, a West Fleisch felvásárlási ára és a Tönnies ára is 1,75 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. Ez, illetve a Vion 1,6-os emelkedése valóban jelentős áremelkedést jelent.

Az állam 4 milliárddal próbál segíteni

Az árak növekedésében a közismert okokon – energia- és alapanyagárak, fuvarköltségek növekedése – benne van az is, hogy az ellátási láncok zavarai is kiadásnövekedést okoznak a húsiparban. Ez olyan veszteséget halmozott fel a vállalatoknál, amit az átmeneti enyhülés sem hozhatott helyre. A VG is emlékeztet, hogy több más uniós tagállammal együtt hazánk is sürgette az Európai Bizottságot, hogy a kontinensen eluralkodott sertésválság miatt rendkívüli támogatással segítse az ágazatot. Ilyen döntés még nincs, de a magyar állam februárban a takarmány- és energiaköltségek nagymértékű megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívüli helyzetre hivatkozva 4 milliárd forint keretösszeggel támogatási programot hirdetett a sertéstartóknak.