fbpx

Népszerű a kiszámítható NHP Fix

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 29.

A Magyar Nemzeti Bank felmérései alapján a korábbi támogatott hiteleknél a cégek döntő többsége a kevésbé kiszámítható, változó kamatozású konstrukciókat választotta, ezért is hirdette meg januárban a jegybank az NHP Fix-et.

A Növekedési Hitelprogram legújabb elemeként januárban indult kedvezményes kamatozású vállalkozói hitel- és lízingkonstrukció: az NHP Fix célja volt, hogy a vállalati hitelállomány nagyobb arányban álljon fix kamatozású hitelekből, így csökkentve a kamatkockázatot. A Magyar Nemzeti Bank felmérései alapján ugyanis korábban a vállalkozások sokkal szívesebben választották a rövidtávon kedvező, alacsony költségű, de változó kamatozású megoldásokat: a teljes állomány 80 százalékát az ilyen hitelek tették ki.

2016-ban és 2017-ben csaknem 14 ezer szerződést kötöttek a Növekedési Hitelprogram keretében a vállalkozások: az egy ügyletre jutó átlagos szerződéses összeg meghaladta a 31 millió forintot. Az NHP Fix is népszerű, a konstrukció bevezetésének első 6 hónapjában több mint 6 ezer vállalkozás összesen 7635 ügylet révén 175 milliárd forint értékben jutott forráshoz. A vállalkozások azonban egyelőre kisebb összegű hitel és lízingügyleteket kötnek, mint a korábban elérhető konstrukciókban: az átlagos szerződéses összeg ugyanis még kevesebb, mint 23 millió forint.

2015-ben a kereskedelem, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar cégei vették leginkább igénybe a támogatási formákat fejlesztéseikhez. 4 éve ezek a vállalkozások igényelték a Növekedési Hitelprogram kihelyezéseinek több mint 56 százalékát, majd ez az arány 2017-re 30 százalékra csökkent. Az NHP Fix első 6 hónapjában ismét a mezőgazdasági ágazat képviselői éltek leginkább az NHP Fix lehetőségével.

Az OTP Bank elkötelezett a magyar vállalkozások kiszámítható működésének támogatása mellett, így az NHP Fix konstrukciói is elérhetőek. A hitelintézet részesedése már 12,5 százalékos a Növekedési Hitelprogram legújabb ütemében folyósított kihelyezések tekintetében.