fbpx

Állítsuk helyre a falu és a város egyensúlyát!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 29.

Az élelmiszer-előállítás ipari jellege a jövőben tovább erősödik, ugyanakkor közelebb kellene vinni azt az emberekhez: ez az ágazat egyik nagy kihívása a „Fenntartható élelmiszer-előállítás a XXI. században” címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés szerint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében szervezett kerekasztal-beszélgetésen Nagy István agrárminiszter arról szólt, hogy meglátása szerint következményekkel járna az ember további elszakadása a természettől. Újra meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy mi a természet rendje. Emellett meg kell ismertetni a társadalmat azon folyamatokkal, amelyek eredményeként az élelmiszer az asztalra kerül.

Folyamatosan változnak az irányzatok és az életmódunk, ami új termékeket és versenyhelyzetet hoznak magukkal, amire reagálni kell. Ezzel együtt Magyarország távoli jövőnek tekinti a szintetikusan előállított húst, ugyanakkor a növényi fehérjék szerepének erősödésére számíthatunk.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének Szövetsége elnöke úgy látja, hogy a jövőben a növekvő igények kiszolgálása érdekében tovább fog erősödni az élelmiszer-előállítás ipari jellege. Ez a Kárpát-medencének nagy lehetőséget jelent, hogy jobb minőségű, prémium termékeket állítson elő.

A beszélgetés zárásaként a résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy ma is érdemes a mezőgazdasági pályát választani, hiszen az élelmiszerre mindig szükség lesz.

CÍMKÉK mezőgazdaság