fbpx

Milyen lehetőségek várnak ránk traktorosként Magyarországon?

Írta: - 2024 június 30. -Hirdetés

Traktort vezetni egyfajta gyerekkori álom, sőt, alighanem még a felnőttekben is ott van a kíváncsiság, milyen lehet egy ilyen nagy gépen dolgozni. Traktorosként nem kell stresszelni a forgalom, a dudálás és a nyüzsgés miatt, ellenben ott van nekünk a természet, a csend és madárcsicsergés (ha nem is halljuk mindig épp munka közben). Magyarország földjei pedig remek adottságokkal bírnak ahhoz, hogy a mezőgazdaság erősödjön – ez viszont azt is jelenti, hogy folyamatosan szükség van az új munkaerőre.

Traktoros állások a vidéki Magyarországon

Traktorosként megtalálhatjuk tehát a számításainkat hazánkban, főként a vidéki területeken, mezőgazdasági vállalkozásoknál és így tovább. Pécs és Baranya területén szintén sok-sok hazai és nemzetközi cég képviselteti magát, és még annál is több föld, mezőgazdasági terület található a régióban.

Pécs melletti mezőgazdasági vállalkozásnál, traktoros állás gyakorlattal rendelkezőknek – ilyen és ehhez hasonló munkalehetőségeket találhatunk a pecsallas.hu oldalán.

Traktoros állások a vidéki Magyarországon – Kép forrása: freepik.com

Mi kell ahhoz, hogy traktoros lehessek?

Az első és legfontosabb természetesen a megfelelő jogosítvány megszerzése. Jelen esetben ez a T-kategória, valamint a C+E kategória megléte is fontos lehet. Az elmélet elsajátítása után (járművezetés, közlekedés, szerkezeti tudnivalók, munkavédelem stb.) jöhet a gyakorlat, egyrészt a biztonsági és üzemeltetési ismeretek, majd a vezetés terepen és országúton, és persze a vizsga. Jól jöhet még valamilyen mezőgazdasági végzettség, például gépkezelői területen, vagy agrártechnikus, gépésztechnikus képesítés – de ez nem mindig feltétel.

Fizetés és karrierlehetőségek traktorosként

Ma egy traktoros, kombájnos keresete a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén körülbelül 330-600 ezer forint körül alakul. A traktoros feladatai és hatásköre a traktor vezetése és kezelése, valamint a farmon vagy szövetkezetben, egyéb mezőgazdasági terepen való munkavégzés.

A karrierlehetőségeket tekintve is van lehetőség előrelépni, például vezetői, irodai vagy akár mérnöki pozíciókba is – nyilvánvalóan ez már önképzés és szakmai affinitás kérdése is. Az viszont biztos, hogy a traktorosok munkájára nagy szükség van a mai Magyarországon, de így volt régen és alighanem így lesz a jövőben is – az már más kérdés, hogy végül vajon jönnek-e a robotok, az önvezető járművek és társaik. Azért egyelőre ettől még messze vagyunk hazánkban, így lehet tervezni a szakmában.