fbpx

Napraforgó – betegségekre legérzékenyebb szántóföldi növényünk

Írta: - 2017 április 21.

A 2016-os év sok napraforgó-termesztőnek kellemetlen meglepetést hozott. A nyár közepéig szinte termőhelytől függetlenül rekordtermést ígértek az állományok. Majd megjöttek az esők, velük együtt a gombabetegségek is. A termelők keserű szájízzel vették tudomásul, hogy a várt 35-40-45-50 q/ha termésátlagok helyett 10, rosszabb esetben akár 20 q-val is kevesebbet tudtak learatni. Ez a terméskiesés 100-200 ezer forint/hektár árbevétel bizonyos esetekben jövedelem-kiesést jelentett.

 A szár közepi szklerotíniafertőzés következménye

A szár közepi szklerotíniafertőzés következménye

Sclerotinia fertőzési gyakoriság az egyes növényi részeken
Syntech, Hódmezővásárhely, 2016. 09. 09.

Sclerotinia fertőzési gyakoriság az egyes növényi részeken Syntech, Hódmezővásárhely, 2016. 09. 09.

Ha betakarítás előtt szemléztük az állományunkat, akkor azt tapasz taltuk, hogy a napraforgó tövén, szárközepén találtuk meg a betegségek tüneteit. Leggyakrabban fehérpenészes (szklerotínia), majd alternáriás és fómás szárölelő foltokat láthattunk. Ezeknek a szárölelő foltoknak az a tulajdonsága, hogy tönkreteszi a napraforgó edénynyaláb-rendszerét, így a víz- és a tápanyagszállítás sérül, végül idő előtt megszűnik. A növény fej lődésének korai időszakában az a következménye, hogy a napra forgó virágzásra hervadni kezd, és elpusztul. Virágzáskori tünetek esetén szintén hervad a növény, majd idő előtt elszárad. A tányérokban a kaszatok kicsik és léhák, termést nem, vagy alig adnak.

A napraforgó-termesztők jelentős része két védekezéssel tervez. Mindkettő a betegségek megelőzésére szolgál. Az első védekezést a napraforgó 6-8 levélpáros állapotában, míg a második permetezést a virágzás kezdetén végzik el. A Picasso® (200 g/liter dimoxistrobin + 200 g/liter boszkalid) gombaölő szert 0,3-0,5 liter/ha-os dózisban használhatjuk mindkét fenológiai állapotban. A két hatóanyag széles hatásspektrumú, a napraforgó szinte minden betegsége ellen hatékony. A Picasso® a meglévő kezdeti fertőzéseket is jól blokkolja, hosszantartóan és megbízhatóan véd az újrafertőzésekkel szemben is. A boszkalid hatóanyag vándorol a szárban a föld felé is, így a permet lé által nem érintett területek is védettek lesznek. A strobilurin-tartalma miatt pozitív élettani hatásokat a még magasabb hozamban tapasztalhatjuk meg.

A napraforgó mint olajos növény igényli a bór mikroelemet. A Wuxal® Boron Plus lombtrágya nemcsak nagy mennyiségű bórt tartalmaz, hanem a komplex mikroelemsoron kívül jelentős mennyiségű foszfort is. A virágzás és a megtermékenyülés nagyon energiaigényes folyamat, a könnyen felvehető és rögtön kézzelfogható foszfor fokozza a megtermékenyülést. Természetesen a Wuxal® Boron Plus minden olyan tulajdonsággal (tapadásfokozás, szuperkelatizáció, pH-puffer, párolgáscsökkentés, újranedvesedő képesség, felszívódás fokozás) rendelkezik, ami egyedivé teszi a Wuxal®-t.