fbpx

Agyba-főbe dicsérték a hazai agrárvezetést a KAP miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 31.

Ritkán fordul elő, hogy szakmai rendezvényeken „ötös érdemjegyet” kapjon az állami szakpolitikai irányítás. Most megtörtént. Az AGROmaxhEXPO-n ráadásul egybehangzó vélemény volt a szakmai kerekasztalokon, hogy hazánk a KAP-reformok haszonélvezője is lehet – ha ügyesek leszünk.

KAP agromash
Nőnek a hazai zöldkiadások, optimistán várhatja a magyar mezőgazdaság 2023-2027-et (Fotók: Horizont Média, Kohout Zoltán)

Ígéretes előjel

Nem egyszerűen csak adminisztratív tény, hanem ígéretes előjel, hogy Magyarország az elsők között nyújtotta be az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjához kapcsolódó nemzeti stratégiai tervét. Így összegezhetők az AGROmashEXPO-n rendezett szakmai kerekasztal-beszélgetések ezügyben tett megállapításai.

A hangot ugyan az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára adta meg a szántóföldi szakmai napon. Feldman Zsolt utalt a KAP-pal kapcsolatban Európában folyó komoly vitákra, amelyek a környezetvédelmi célkitűzések gazdasági, társadalmi következményeit érintik. Az államtitkár úgy vélte, az a tény, hogy hazánk az első között adta be a KAP-reformhoz fűződő stratégiai tervét, jelzi: sikerült előnyösen képviselni a hazai agrárium érdekeit a zöld feltételek terén. – Az EU-val folytatott egyeztetések eredményeként a magyar mezőgazdaság stratégiai terve a gazdálkodás és a környezet védelme szempontjából is elfogadható – mondta Feldman Zsolt.

Felkészült, koherens

A szakmai hozzászólók között Sándorfy András, a Marton Genetics cégcsoport ügyvezető igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen kiemelte: Magyarország élen jár azzal, hogy elsőként adta be Európában a KAP-hoz kötődő stratégiai tervet. Úgy véli, a hazai agrárvezetés jól felkészült, ezért nem is várhatóak olyan kiélezett viták, amik miatt később módosítani kellene a stratégiát. – Úgy érzem, az EU-hoz való csatlakozásunk óta most a legfelkészültebb a hazai mezőgazdasági irányítás – mutatott rá Sándorfy András. Potori Norbert, az AKI igazgatóságának vezetője megerősítette: nagy teljesítmény roppant bonyolult, sok területre kiterjedő KAP-hoz koherens stratégiai tervet készíteni. – Nem csoda, hogy az 1500 oldalas dokumentum kilenc országban késik, és éppen a koherencia várható hiánya miatt vitákra lehet számítani a végrehajtás, a gazdasági és társadalmi hatások, érdekek miatt – vélekedett a KAP egyik legismertebb hazai szakértője.

Lehet vele nyerni – így

A szakemberek ugyanakkor általában egybehangzóan úgy ítélték meg: az Európai Unió környezetvédelmi erőfeszítései (a Farm to Fork és a biodiverzitás programjai) jó célok, igaz, okszerűen, körültekintően kell megvalósítani a végrehajtásukat. – Fontos, hogy a Green Deal (a Zöld Megállapodás – a szerk.) ne blokkolja, a kurázsinkat, hanem éppen ellenkezőleg: használjuk ki minden elemét, amit csak tudunk – fogalmazott Sándorfy András. Feldman Zsolt ugyancsak hangoztatta: miután 2023-2027 között nőnek a hazai zöldkiadások, illetve az ország felkészült az új KAP-keretrendszerhez való alkalmazkodásra, a Közös Agrárpolitika nyertese lehet Magyarország. Potori Norbert szerint e sikeresség fő feltételei a korszerűsítés, a szakmailag megalapozott és precíziós technológiák alkalmazása, a vetőmagok jó genetikája, illetve a vagyon- és terménybiztosítás mellett az árkockázatok kezelése terén is az öngondoskodás erősítése.