fbpx

A MOSZ szerint rontaná a mezőgazdaság teljesítményét egy esetleges földadó

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 17.

Budapest, 2014. november 14., péntek (MTI) – A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) helyteleníti a földadó kivetés lehetőségét , egyben kezdeményezi, hogy a termőföld kerüljön ki a települési adó hatálya alól.

A MOSZ szerint rontaná a mezőgazdaság teljesítményét egy esetleges földadó

A MOSZ pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, megdöbbenéssel értesült arról, hogy az önkormányzatok 2015-től földadót vethetnek ki a földtulajdonosokra, ami az agrár-érdekképviselet szerint rontaná a mezőgazdaság teljesítményét.

Felidézik, hogy a földadó kivetésének alapjául az adótörvényt módosító csomag szolgál. Ez többek között lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok újfajta helyi adót vethessenek ki a magánszemélyek eddig adóval nem terhelt tulajdonaira, köztük a termőföldre is.

Az agrár-érdekképviselet jelzi: mindenkor kiállt az egyetemes agrárérdekek mellett. Ezért felhívja a figyelmet arra, hogy a földtulajdonosokat terhelő adó bevezetése tovább rontaná a mezőgazdaság teljesítményét, például a vidék népességmegtartó képességét.

A MOSZ ezért azt kezdeményezi, hogy a kormány soron kívül intézkedjen annak érdekében, hogy a termőföld kikerüljön a települési adó hatálya alól.

MTI 2014. november 14.