fbpx

Idén 1,3 milliárd euró közvetlen támogatásokra

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 31.

A gazdálkodók számára az egységes kérelmek idei benyújtása a megszokott módon, április elején indul majd. 2022-ben 1,3 milliárd eurónyi forrás használható fel a közvetlen támogatásokra – hangzott el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának előadásában, melyet az AGROmashEXPO keretében megrendezett Szántóföldi Szakmai Nap konferencián tartott.

A orosz gyártású, szántóföldi munkagép.
A mezőgazdaság modernizációja fontos kérdés (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Hektáronként 219 euró támogatás várható

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) által szervezett konferencián az államtitkár elmondta, hogy a gazdálkodók számára az egységes kérelmek idei benyújtása megszokott módon zajlik majd. Áprilisban nyílnak a felületek, a támogatások feltételei egyelőre nem változtak.

Idén 1,3 milliárd eurónyi forrás használható fel a közvetlen támogatásokra, ez a forrás körülbelül hektáronként 219 euró SAPS és zöldítési együttes támogatást tesz majd lehetővé az idei évi kérelmekhez kapcsolódóan.

A Vidékfejlesztési programhoz kapcsolódó területalapú támogatások

A 2022-elejével induló új agrár-környezetgazdálkodási és új ökológiai gazdálkodási programokhoz a kérelmeket tavaly év végén kellett benyújtani. A gazdálkodók mintegy 1,3 millió hektárra nyújtottak be támogatási igényt az agrár-környezetgazdálkodási program keretében, ez körülbelül duplája az eddigieknek.

A gazdálkodó, aki jó kérelmet nyújtott be, 2022 első negyedévében pozitív döntésre számíthat. Az ütemes és gyors elbíráláshoz az Agrárminisztérium minden előkészületet megtett – elemezve az államtitkár a helyzetet a lehetőségekkel összefüggésben.

A mezőgazdaság modernizációja központi kérdés

A legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való átállás kulcskérdés a mezőgazdaság versenyképességének és fejlesztésének kapcsán.

Érzik ezt az agrártermelők is, mivel az ezt ösztönző pályázatra, a 100 milliárd forintos keretre összesen 210 milliárd forint igény érkezett a gazdáktól. Ütemesen zajlik a benyújtott pályázatok bírálata, eddig több mint 50 milliárd forint támogatás odaítéléséről született támogató döntés. A gazdálkodók 6900 darab precíziós gép vásárlását kívánják ennek a forrásnak a segítségével megvalósítani, közel fele részben precíziós munkagépeket és 40 százalékban precíziós erőgépeket vásárolva a támogatás segítségével.

Önjáró mezőgazdasági munkagép.
Digitalizáció és precíziós gazdálkodás, az ökogazdálkodást nagyban segítik (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A keretösszeg majd négyszeresét igényelték a gazdák a támogatásban

A szántóföldi növénytermesztők számára kiírt terményszárítók és -tisztítók fejlesztésére kiírt pályázatra is nagyszámú kérelem érkezett: a betervezett 50 milliárd forintos forráshoz képest 186 milliárd forintnyi támogatást igényeltek. A szükséges többletforrások biztosítottak, folyamatos a döntéshozatal, eddig már 200 termelő részesült mintegy 53 milliárd forint támogatásban, de a beadott kérelmek értékelése folyamatos.

A Közös Agrárpolitika alapján elkészült a nemzeti stratégiai terv, mely határidőn belül továbbításra került az Európai Bizottságnak. Ez alapján, valamint a nemzeti kiegészítésnek köszönhetően további források állnak rendelkezésre majd a mezőgazdaság fejlesztésére.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc