fbpx

BATALLON – az új generációs biostimulátor

Írta: - 2023 május 26. -Hirdetés

A KIMITEC egy fiatal, dinamikus, mezőgazdasági biotechnológiai vállalat, ahol az R&D&I tevékenység elköteleződött a mezőgazdasági termelők számára hatékony biológiai megoldások fejlesztésére. A cél, hogy a természetben megtalálható erőforrásokból olyan innovatív termékek és technológiák jöjjenek létre, amelyekkel megváltoztatható a növénytermesztés jelenleg ismert módja és választ kapjunk a fenntartható mezőgazdaság globális kihívásaira.

Paradicsom
Hűvös körülmények között, illetve kedvezőtlen talajkémiai tulajdonságok esetén is látványos lehet a biostimulátor alkalmazása (fotó: KITE)

A KITE több mint tíz éve kizárólagosan forgalmazza Magyarországon a KIMITEC termékeit, közösen dolgozunk azon, hogy ezek az innovatív megoldások eljussanak a mezőgazdasági termelőkhöz, így az egyik legfrissebben regisztrált készítmény, a BATALLON is.

A BATALLON egy talajon keresztül ható biostimulátor, ami növeli a termés méretét, homogenitását, mennyiségét, valamint fokozza a koraiságot. Ezeket a hatásokat különösen látványosan fejti ki a növény számára kedvezőtlen, hűvös körülmények között, illetve kedvezőtlen talajkémiai tulajdonságok esetén (pH).

Hogyan hat a BATALLON?

Több mint 100 fulvosav típus található a természetben, amelyeknek az alapanyagtól függően eltérő kémiai formulája van, ez meghatározza a hatékonyságot és így a növényre gyakorolt hatás is eltérő. A BATALLON fejlesztésénél különböző alapanyagokból nyertünk alacsony molekulatömegű fulvosavakat, így a termékben lévő nagyszámú karboxil és fenol csoport nagy kelátképző, puffer és biostimuláns hatást eredményez:

  • stimulálja a növény gyökerét;
  • növeli az elérhető/felvehető tápanyagmennyiséget a talajban;
  • stabilizálja a talaj kedvező kondícióját.

Dinnye
A biostimulátor alkalmazásának egyik, piaci szempontból is látványos előnye, hogy növeli a termény méretét (fotó: KITE)

Auxin-szerű hatás: a BATALLON-ban lévő fulvosavak aktiválják a fitohormon választ adó géneket, ami segíti a gyökér megnyúlását és a másodlagos gyökerek képződését, valamint a sejtmembránra hatva növeli az átjárhatóságot, megkönnyítve a tápanyagáramlást.

Komplexképző hatás: a talaj egy tápanyagraktár a növény számára, viszont kedvezőtlen pH vagy alacsony hőmérséklet esetén a tápanyagok blokkolva lehetnek a gyökér számára. A BATALLON-ban lévő fulvosavak segítik a komplexképzést és felszabadítják az immobilizált tápanyagokat.

Stabilizálja a talajt: a BATALLON hűvös körülmények között fokozza a talaj enzimatikus aktivitását, szélsőséges pH esetén semlegesíti a kilengő értékeket.

A legfontosabb előnyök:

  • koraiság – felgyorsítja az érést, így olyan időszakban biztosít nagyobb terméshányadot, amikor jellemzően az árak is magasabbak;
  • méret – növeli a gyümölcs, hagyma, gumó vagy saláta/káposztafélék esetén a fej méretét és súlyát, ezzel együtt nő a termőképesség;
  • homogenitás – egységes, jól kalibrálható termékek, nő az értékesíthető – a fajtára jellemző méretű termés, ezzel együtt csökken a nem értékesíthető hányad;
  • profit – fentieknek köszönhetően emeli a profitot.

Paradicsom
Egységes, jól kalibrálható termény az eredmény

Alkalmazása csepegtető rendszeren keresztül történő kijuttatással, egyszerre érő kultúrák esetében jellemzően három héttel a tervezett betakarítás/szedés előtt, folyamatosan érő kultúrák esetében a növényhez igazítva az ismételt kezeléseket.

További részletekért keresse KITE kertészeti szaktanácsadóját!