fbpx

30 éve a partnerekért

Írta: Farkas Imre - 2023 május 26. -Hirdetés

A makói Hanki-Ker Kft. 2023. május 19-20-án Jubileumi Partnertalálkozón látta vendégül jelenlegi és leendő ügyfeleit. A kötetlen hangulatú rendezvényt a cég mezőgazdasági gépforgalmazás területén eltöltött három évtizedes jubileuma alkalmából szervezték meg.

A telephellyel szemben elterülő füves területen nagyszabású gépkiállítással és szakmai programmal várták a gazdákat. A gépgyártó és gépforgalmazó partnerei jóvoltából a felvonultatott gépek tekintetében a rendezvény keretében olyan 2023-as újdonságok is bemutatásra kerültek, melyek eddig csak az idei AGROmashEXPO-n voltak megtekinthetők. A bemutatón kiállított gépek kivétel nélkül egyedi jubileumi kedvezmények keretében voltak megvásárolhatók. Kisbodri Gábort, a Hanki-Ker Kft. ügyvezetőjét a cég történetéről, jelenlegi kínálatáról és a piaci környezetről is kérdeztük.

– Összefoglalná néhány mondatban a cég 3 évtizedes történetének főbb állomásait?

– A mezőgazdaságban átment szerkezetváltást követően, 1992-ben alapítottuk a Hanki-Ker Kft.-t a dél-alföldi régióban alakuló kisgazdaságok műszaki kiszolgálásával kapcsolatos igényeik kielégítésére. Eleinte csak hazai gyártású gépek értékesítésével és alkatrész-forgalmazással álltunk az ügyfelek rendelkezésére. Az Agrikon, a Farmgép-Kertitox, a Hódgép, a Makói Gépgyár, a Kühne és az Omikron munkagépeit, illetve a MTZ traktorait forgalmaztuk. Később a gépkínálat bővült a Vogel-Noot és a Güttler gyártmányaival, mára pedig már olyan meghatározó nemzetközi márkák viszonteladói vagyunk, mint pl. a Massey Ferguson vagy a Lemken. Kínálatunkban megtalálhatók többek között még a Kongskilde, a Quivogne, a Farmtech, az Imac, a Pöttinger, az Agrator, az APV, a Rotomec, és a Wernher termékei is.

 

Massey Ferguson traktorok
Massey Ferguson traktorok legújabb generációi

 

Napjainkban már gép- és alkatrész-forgalmazás mellett motorolajok, kenőanyagok, szerszámok, gumiabroncsok, kerti kisgépek, illetve vetőmag és műtrágya értékesítésével is foglalkozunk. Az általunk eladott erő- és munkagépek garanciális szervizelését, illetve a garanciaidőn túli javítását is ellátjuk. Műszaki vizsgára történő felkészítése is szolgálatásunk részét képezi, de fémforgácsolási, lakatos és hegesztési munkákat is vállalunk. Használt gépek forgalmazással is foglalkozunk, és a gépvásárlások kapcsán teljes körűen végezzük lízing- és hitelügyletek lebonyolítását.

 

Güttler SuperMaxx sekélyművelő kultivátor
Güttler SuperMaxx sekélyművelő kultivátor

 

– Hogyan alakult a vásárló-partnerkör összetétele az elmúlt 30 évben?

– Alapvetően a dél-alföldi régióból érkezik a legtöbb ügyfél, de az ország más területéről bennünket megkereső partnerek is vannak, továbbá a határon túlról döntően a Románia, illetve Szerbia környező magyar lakta részeiről is sokan keresnek fel minket. Az ügyfeleink 60%-a kisgazdaság, a fennmaradó rész pedig nagyüzem. Sajnos a régi, 30 éve hűséges ügyfeleink már kiöregedőben vannak, és a generációváltás lehetőségének hiánya miatt nehéz helyzetben vannak a gazdaságátadás tekintetében.

– Hogyan élték meg a tavalyi évet, az elmúlt időszak piaci környezetének több negatív hatása tekintetében?

– A negatív hatások ellenére tavaly még a 2021-es év eredményeiből gazdálkodó gazdák bátran beruháztak. Az idei évben érződnek többek között az elmúlt évi aszály, illetve az ukrán terményimport negatív hatásai.

 

Solis traktorok
Solis traktorok három éve a kínálat része

 

– Jelenleg milyen szállítási határidők vannak a kínálatban elérhető márkák tekintetében?

– A járvány, illetve a háború kitörése okán akadozó ellátási láncok első sokkja miatt jelentős áremelkedés történt a gyártóknál, illetve tavaly megnyúltak a szállítási határidők. Az idei évre viszont normalizálódott a helyzet, illetve a keresletcsökkenés miatt már komolyabb készletekkel is rendelkeznek a gyártók, így már viszonylag rövid szállítási határidővel kiszolgálják a megrendeléseket.

 

Massey Ferguson Ideal kombájn
Az innovatív IDEAL kombájn folyamatosan vonzotta az érdeklődőket

 

– Milyen termékek az idei kínálat újdonságai?

– A Massey Fergusonnál folyamatos generációváltások vannak az erőgépkínálatban. Újdonság az MF portfóliójának bővülése zöldsorgépekkel. Az MF kombájnkínálat meghatározó szériája az innovatív IDEAL arató-cséplőgép, melyből tavaly kettőt, idén pedig egy újabb gépet értékesítettünk. Három éve az MTZ traktorok alternatívájaként vezettük be kínálatunkba a 20-90 LE teljesítményt lefedő Solis traktorokat, amelyek nagyon jó ár/érték arányúak és a közepes, illetve kis gazdaságok ideális erőgépei. Eddig 10-20 különböző teljesítményű modellt sikerült értékesíteni partnereink felé. A szlovén Farmtech pótkocsikat, trágyaszórókat igen széles választékban, immár közvetlen gyári kapcsolattal kínáljuk felhasználóink számára készletről, illetve rendelés esetén nagyon rövid 6-7 hetes szállítási határidővel. Kategóriájában piacvezető a partnertalálkozón is kiállított DDK-2400 háromtengelyes, forgózsámolyos modell, illetve nagyon népszerűek a ZDK-1500 és 1800 kéttengelyes verziók.

 

Farmtech DDK-2400 pótkocsi
A Farmtech DDK-2400 piacvezető kategóriájában

 

A jubileumi partnertalálkozón számos Lemken gépújdonsággal találkozhattak testközelben a partnerek. Ennek kapcsán Marosi Roland, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a kiállított gépek közül az egyik legújabb termékük az idei AGROmashEXPO-n bemutatott Solitair DT precíziós vetőgépkombinációjuk.

– Néhány szóban bemutatná az új vetőgépet?

– Az új széria kifejlesztésével az egyre rövidülő vetési idő intervallum hatékony kihasználására kínál megoldást a gyártó. A termelők olyan magágykészítővel kombinált vetőgépeket igényelnek, amelyek változó tőszám mellett precíziós vetéstechnológiát alkalmazva a lehető legrövidebb időn belül oldják meg a vetési feladatot.

 

Lemken Solitar DT
Az új Lemken Solitair DT vetőgép a partnertalálkozón

 

A központi tartályos vetőgép-kombináció 4100, illetve 5100 literes kapacitású tartálya 1/1 arányban osztott és használható vetőmag/műtrágya, továbbá kétféle vetőmag elkülönített tárolására. A műveletsort gumikerekes tömörítőegység indítja, amelyet 465 mm átmérőjű homorú vagy hullámos tárcsalapokkal dolgozó rövidtárcsás magágykészítőegység követ. Opcióban a tárcsasort követően lehetőség van soronként, külön duplatárcsás műtrágya-kijuttató csoroszlyák alkalmazására, de kijuttatható a vetőmaggal közösen a vetőágyba is. A műveletsort újabb gumikerekes tömörítőegység folytatja, amely előtömöríti a magágyat, majd paralelogramma felfüggesztésű kéttárcsás vetőcsoroszlyák végzik a magok talajba helyezését, melyek munkamélységtartásáról mélységhatároló kerekek gondoskodnak. A sortávolság 12,5/16,7 cm lehet, így a 4 méteres kisebbik modell sortávtól függően 24/32 sort vet, míg a 6 méteres 36/48 sort tud elvetni egy menetben.

 

Lemken rövidtárcsa SeedHubbal
Újdonság a Lemken SeedHub aprómagvetőegység Lemken rövidtárcsákra

 

– Az idei évben, hogyan alakul a Lemken kínálata?

– A Lemken termékportfóliójának fő pillérei továbbra is a Juwel, illetve a Diamant váltvaforgató ekeszériák. Ezek mellett az energia- és költségtakarékos sekélyművelés gépei, a szántóföldi kultivátorok, sekélyművelő tárcsák is egyre meghatározóbb szerepet kapnak. Az ultrasekély, 2-5 cm-es mélységben történő tarlómegmunkálás eszköze a Koralin Hybrid kultivátor, amely a vízmegtartó, modern talajművelési eljárás egyik jövőbe mutató eszköze lehet. A Steketee mechanikus növényápoló portfólió jövőre már teljesen integrálódik a Lemken kínálatába, és Lemken színekben lesz elérhető.

Keressék bizalommal a Hanki-Ker Kft-t!

Elérhetőségek:

5900 Makó, Aradi u. 135.
Tel.: +36 (30) 278 67 88; +36 (62) 211 718
E-mail: [email protected]
Web: www.hanki-ker.hu

 

 

 

Hanki-Ker logo