fbpx

Jelentési kötelezettség a felhasznált antibiotikumokról

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 31.

Az állatorvosoknak havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról 2022. január 28-tól. A jogszabályi előírás az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem szellemében és a felelős gyógyszerhasználat érdekében történt.

juhok

A kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nébih új elektronikus bejelentő felülete

A nagykereskedők számára is nyitott a rendszer, itt adhatják le a forgalmazásra vonatkozó éves beszámolójukat.

Az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról minden év márciusig adnak éves jelentést a nagykereskedők. Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszertermelő állatok esetében havonta (minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat) kell benyújtania az állatorvosoknak.

Mindkét kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül kell megtenni, amelynek kialakításakor kiemelt szempont volt a gyors, egyszerű és felhasználóbarát ügyintézési folyamat megvalósítása.

Az adatszolgáltatás előkészítését, a jelentési kötelezettséghez szükséges tartalom összeállítását több digitális platform segíti, de az „irodai alkalmazások” egyike az állategészségügyi menedzsmentre is koncentrál, az állományok és rotációk útjának és mozgási tendenciáinak vizsgálatával.

Uniós adatszolgáltatási kötelezettség

Az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére.

A bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus „gyakran ismételt kérdések” gyűjtemény elérhető a Nébih tematikus weboldalán.

A nemzetközi tapasztalatok alapján az új előírások jelentősen hozzájárulnak az antimikrobiális-rezisztencia (AMR) terjedésének visszaszorításához, és ezáltal a köz- és állategészségügy védelméhez.

A jogszabályváltozás további elemeit korábban cikkünkben érintettük.

Forrás: Nébih közlemény
Összeállította: Barna Ferenc