Az állattartó telepek adminisztrációját csökkenti majd a digitális platform

Írta: Agrárágazat-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 08.

Ezúttal nem közvetlen állategészségügyi megoldásaival, gyógyszereivel vagy épp állateledelekkel rukkolt elő az Alpha-Vet Kft., hanem egy látszólag „irodai” megoldással. A teljes technológiát és telepi egészségügyet is összefoglaló platformot Termékdíjjal jutalmazta a szakmai zsűri Hódmezővásárhelyen.

Állatgyógyszer-forgalmazás és szaktanácsadás

A mezőgazdaság és azon belül az állattenyésztés Magyarország történelme során mindig a gazdaság kiemelt jelentőségű területe volt, de magas színvonalú állattenyésztés a múltban sem létezett, illetve ezután sem képzelhető el megfelelő állategészségügyi háttér nélkül. A magyar tulajdonú nagyvállalat tisztában van ezzel, így állategészségügyi termékeivel és szolgáltatásaival, kutatási tevékenységeivel épp ennek megvalósításán dolgozik. Legutóbb a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon találkozhatott a nagyközönség a termékeivel, ahol „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2021” II. díjjal ismerték el a Doki for Farm digitális platformját.

Dr. Végh Ákos igazgató, Doki for Farm, Alpha-vet,Dr. Végh Ákos igazgató, Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., Innovációs Divízió

Mire jó a Doki for Farm szoftver?

A sajtótájékoztatón is bemutatott szoftver ötletét az antibiotikumok alkalmazásának megváltozott törvényi feltételrendszere adta. A cél ugyanis eredetileg az volt, hogy az új antibiotikumfelírási, -felhasználási és -jelentési szabályoknak való teljes körű megfelelést érjék el egy-egy telepen. Az időközben kiteljesedett Doki for Farm az állattartó telepeken folyó állategészségügyi munkát teljes mértékben felölelő digitális platform lett végül, ami új értéket teremt a termékvásárlási adatok, készletinformációk, az állományadatok és a termékfelhasználás alapján. Gyakorlatilag a kötelező (és nehézkes) nyilvántartások, megrendelések, statisztikák, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének a terhét veszik le a telepvezetők és állatorvosok válláról, a jogszabályi előírások vezetését, de még például az antibiotikumok megrendelését és nyomon követését is leegyszerűsítve. Az állategészségügyi tevékenység teljes körű nyomon követésével az állatvizsgálatok, a termékfelhasználás, az antibiotikum-felhasználás is látható, sőt, a dóziskalkulációban, a várakozási idők nyilvántartásában és a különböző állategészségügyi programok időzítésében is segít.

szarvasmarha, Doki Farm

Nincs új a nap alatt. Vagy mégis?

A piacon már vannak hasonló célú alkalmazások, de a kiállításon tartott sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, miben más, miben új, esetleg miben jobb társainál az új platform. Míg a piacon eddig megjelent szoftverek elsősorban a termelésre, a genetikára és szaporodásbiológiára fókuszáltak, addig a Doki for Farm az állategészségügyi menedzsmentre koncentrál, az állományok és rotációk útjának és mozgási tendenciáinak vizsgálatával.

A most debütáló platform jogszabályi előírásoknak megfelelő kettős biztonsági rendszerrel védett, online és offlinerendelési modulokkal is rendelkezik. A szoftver természetesen folyamatos fejlesztés alatt áll, de már most felruházták a programozók olyan funkciókkal, amik a vezetői döntéshozatalt is támogatják, így például az állománymenedzsment, a készletkezelés, a raktározás vagy akár a számlázás is összeköthető vele. Miután tartástechnológiai, a legnagyobb költséget képviselő állategészségügyi és gazdasági mutatók is kiolvashatók a platformból, így alkalmazásával egy-egy telep gazdaságossága is nyomon követhető.

Egy kötelező törvényi változás így segített hozzá egy látszólag nehezedő munka könnyebbé, követhetőbbé tételéhez az állattenyésztésben.

Doki for Farm

Sándor Ildikó