fbpx

Külföldön is van igény a feldolgozott magyar élelmiszerekre

Írta: Szerkesztőség - 2016 január 06.

Van igény a feldolgozott magyar élelmiszeripari termékekre bel- és külföldön egyaránt – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hírfolyamában. Ezeknek az igényeknek a kielégítését szolgálja, hogy február közepétől lehet pályázni az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra.

A pályázati kiírás komplex, mert nemcsak sokan pályázhatnak a keretösszegre, hanem sokféle tevékenységet is támogat a forrás. Így technológiai eszközök, gépek, berendezését, de adott esetben annak az épületnek a létrehozását is, amelyben elhelyezhetők a gépek.

Tájékoztatása szerint maximum 500 millió forintot nyerhet el egy-egy pályázó, de néhány tízmillió forint is elnyerhető. Lehetőség van arra is, hogy a pályázók konzorciumot alakítsanak, így az elnyerhető összeg akár 1,5 milliárd forint is lehet.

Az államtitkár kitért arra, hogy a nem mezőgazdasági termeléssel foglalkozó mikro- és kisvállalkozások szintén hozzájuthatnak a pályázati forrásokhoz, de csak korlátozott mértékben, mert az elsődleges cél az, hogy főként termelői tulajdonú feldolgozási formák valósuljanak meg a pályázatok segítségével. A támogatás mértéke az egész országban 50 százalékos mértékű lesz, kivéve a közép-magyarországi régiót, ahol csak 40 százalékos lehet a támogatás-intenzitás – tette hozzá.

Az államtitkár arra számít, hogy a pályázat hosszabb ideig nyitva lesz, mivel a pályázat elkészítése komplex munkát igényel majd. A pályázatok szakmai megvalósíthatóságát komolyan elemzik majd a bírálók – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt.