fbpx

Jól haladunk az erdősítéssel, a terv teljesülni fog

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 26.

A 2030-ra kitűzött 27 százalékos erdősültség teljesülni fog, ugyanis ütemterv szerint halad az ország erdősítése – jelentette be Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Facsemeték és Benkőné Polner Katalin
Benkőné Polner Katalin a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetének erdészeti igazgatója (fotó: Vermes Tibor)

Kiemelten fontos az erdősült területek arányának növelése

Az államtitkár ismertette: az elmúlt két évben 36 ezer fát ültettek el belterületen, amelyre a kormány a Vidékfejlesztési Programban 1,5 milliárd forintot biztosított. Jelezte, hogy idén a 10 ezer fő alatti településeken 10 ezer fát fognak elültetni.

Ezt a programot az Országfásítási program részeként 2020-ban hirdette meg a minisztérium hármas céllal: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira, a kistelepülések zöldítésére és az ország környezeti állapotának javítására, valamint a helyi közösségek erősítésére.

A Településfásítási Program kiemelten fontos, hiszen környezetvédelmi és klímavédelmi szempontokat is szolgál. Jelenleg a harmadik ütem megy: tavasszal 95 településen kétezret, ősszel további nyolcezer fát fognak elültetni a pályázaton nyertes, 344 településen. Tájékoztatása szerint összesen 13 féle fafajta közül lehetett választani, a 10-14 centiméter körátmérőjű facsemeték magassága 2-5 méter.

A program sikerességét bizonyítja, hogy 2020 óta már 1800 eseményt regisztráltak a faültetésekhez kapcsolódóan.

Az erdősült területek arányát is sikerült növelni

Az elmúlt két évben – a tudatos erdőgazdálkodásnak és a pályázatoknak köszönhetően – 46 ezer hektárral nőtt az erdők területe hazánkban (még a tűzifa program ellenére is).

Az Országfásítási Program sikerességét jelzi, hogy meghirdetése óta több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák.

Forrás: MTI