fbpx

Üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a mezőgazdaságban

Írta: Sajtóközlemény - 2023 április 25.

Vitathatatlan az éghajlatváltozás mezőgazdaságot alakító hatása, mellyel a gazdálkodók és a mezőgazdasági ágazat szereplői minden nap szembesülnek. A változáshoz való alkalmazkodást segítő innováció jelentősége megnőtt az iparágban, előtérbe kerülnek azok a termékek és megoldások, melyekkel a termelés hatékonyabbá és rugalmasabbá válhat, amelyek hatékonyan csökkentik az üvegházhatású gázok légkörbe jutását, segítve ezzel a Föld tovább melegedése elleni küzdelmet.

Szántó, gazda
A fenntarthatóság magába foglalja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is (fotó: Corteva)

A fenntarthatóság szerepe folyamatosan növekszik

1970 óta április 22-ét több mint 170 országban a Föld Napjaként tartják nyilván és a Föld természeti erőforrásainak védelmére hívják fel a figyelmet. A fenntarthatóság szerepe folyamatosan növekszik a bolygó megőrzésében, ugyanis ezáltal biztosítható a jövő generációinak bőséges, egészséges és tápláló élelmiszerrel való ellátása.

A fenntarthatósági törekvések magukba foglalják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az állatok kérődzése során keletkező metán és a talajból származó dinitrogén-oxid felelős a teljes mezőgazdasági üvegházhatású gázkibocsátás több mint 80%-áért. Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy bár a szén-dioxidhoz képest arányaiban jóval kisebb mennyiségben vannak jelen a légkörben, de hatásuk többszöröse a szén-dioxidénak. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2021-es jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának szigorú csökkentése hamar a levegőminőség javulásához vezetne, de a globális hőmérséklet-növekedés megállításához további 20-30 évre lenne szükség. Ezért is fontos a változások mielőbbi bevezetése és a környezettudatos gazdálkodás kialakítása. Bár az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásában a mezőgazdaság aránya hozzávetőleg 11 százalék, nagyon fontos, hogy az agrárium alkalmazkodni tudjon az újabb és újabb kihívásokhoz, valamint ki tudja venni a részét a fenntarthatóság, környezetvédelem és klímasemlegesség biztosításából.

Innovatív megoldások a termőföld megóvására

A gazdálkodók számos olyan módszert alkalmazhatnak, amelyekkel segíthetik a termőföld megóvását a következő generációk számára. A hatékony nitrogéngazdálkodás például nemcsak a nitrogénveszteségek megelőzésében segíthet, de jelentősen csökkentheti a nitrogénműtrágya felhasználás negatív környezeti hatásait is. A talajban a nitrogénveszteség egyik formája a denitrifikáció, amely oxigénhiányos körülmények között következik be és erősen üvegházhatású nitrogénvegyületek, például a dinitrogén-oxid felszabadulását eredményezi. Ez a gáz az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint 273-szor erősebb üvegházhatású vegyület, mint a szén-dioxid.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat folyamatosan kutatja azokat az innovatív megoldásokat, melyekkel a nitrogén hasznosulása fokozható, a veszteségek és ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenthető. A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy lépéseket tesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, és 2030-ig a Scope 1 és 2 területen meghatározott 65%-kal csökkenti a kibocsátási értéket a 2020-as bázisévhez képest, összhangban a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 Celsius fokos célkitűzéssel. A Corteva kihasználja innovációs és a működési hatékonyságbeli erősségeit az iparágon belüli üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentésének érdekében.

Az Optinyte technológia 2022-ben Magyarországon forgalomba hozott legújabb generációs terméke, az Instinct, melynek használata 1 pontot ér Agrár-ökológiai Programban, a nitrogén hasznosulás fokozásával hozzájárul a nagyobb termésátlagok eléréséhez, valamint használatával csökkenthetők a nitrogénveszteségek és azok negatív környezeti hatásai. A vállalat számításai alapján 2017 és 2022 között az Optinyte technológia termékeinek felhasználása több, mint 7000 tonna szén-dioxidnak megfelelő dinitrogén-oxid kibocsátását volt képes megakadályozni Magyarországon. Ilyen nagyságú csökkenés megfelel 1370 háztartás egyéves villamosenergia felhasználásából származó üvegházhatású gázkibocsátásnak.

A vállalat másik innovatív újdonsága, a BlueN® tápanyag hasznosulást optimalizáló termék, mely természetes módon javítja a növények táplálását az optimális termés érdekében. A BlueN®-ben található Methylobacterium symbioticum felhasználhatóvá teszi a levegőből származó nitrogént a növény számára. Így alternatív, kiegészítő nitrogénforrást biztosít, valamint potenciálisan csökkenti a műtrágya gyártásából, használatából származó üvegházhatású gázok kibocsátását. A termék magyarországi engedélyezése folyamatban van.

A vállalat portfoliójában található nitrogénmenedzsment termékek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy nyereségességük megtartása mellett a szén megkötésére és a gazdaságukon belüli üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére irányuló új, éghajlat-pozitív gyakorlatokat alkalmazzanak. A Corteva továbbra is olyan innovációkon dolgozik és olyan termékeket, megoldásokat hoz Magyarországra, melyek hozzájárulnak a hazai gazdaság fenntartható fejlődéséhez.

Forrás: Corteva