fbpx

Augusztus az agrárbemutatók hava

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 06.

Augusztus közepén egymást érik az agrárbemutatók: Hajdú-Bihar megyében kettőt, Baranyában egy nagyszabású eseményt rendeznek meg.

Csaknem 420 kiállító mutatkozik be hazánk harmadik legnagyobb mezőgazdasági szakvásárán, a Szentlőrinci Gazdanapokon, amit idén 25. alkalommal – augusztus 10. és 12. között – rendeznek meg a baranyai városban, jelentették be a szervezők Pécsen.

Pohl Marietta, a szervezési feladatokat ellátó Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón közölte, hogy az idei jubileumi vásár a szakma és a látogatók számára egyaránt vonzó lesz: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar teljes vertikumát reprezentálják, illetve a helyi termékeket is népszerűsítik. Hozzátette, hogy ebben az évben a Horvát Köztársaság immár partnerországi minőségben képviselteti magát az eseményen, csaknem 50 kiállítóval.

A kiállítók többsége az idén is gépkereskedő, állattenyésztő, növénytermesztő vagy az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás, mellettük őstermelők, kistermelők és kézművesek is megjelennek a vásár több tízezer négyzetméteres területén.

A rendezvényen a helyi termékekről és a precíziós gazdálkodásról szóló konferenciát, állattenyésztési fórumot és a baranyai mezőgazdasági szakközépiskolák számára vetélkedőt is tartanak, de a Nemzeti Vágta előfutamát, a Szentlőrinci Vágtát is akkor rendezik meg.
Pohl Marietta azt is elmondta, hogy rendezvényükre idén is legalább 25 ezer látogatót várnak. A jubileum alkalmából a vásár területén 25 kínai császárfa-csemetét ültetnek, amely a „hagyományos" lombos fákhoz képest négyszeres mennyiségű légköri szén-dioxidot képes megkötni.

Ugyanekkor, augusztus 10-12. között Hajdúböszörményben a Hajdúsági Expót és a Kelet-Magyarországi Agrárfórumot rendezik meg.

Egy héttel később, augusztus 17-20. között a hajdúsági megyeszékhelyen, Debrecenben a Farmer Expón háromszáz kiállító mutatkozik be 17 ezer négyzetméteren. Az „egészséges élelmiszert a fogyasztó asztalára" mottó jegyében rendezendő agrárexpón egyebek között az antibiotikum-mentes sertés- és szarvasmarha-tenyésztés kihívásairól tartanak szakmai fórumokat számos állattenyésztési bemutató kíséretében, jelezte Vaszkó László vásárigazgató. Az expó HORTICO zöldség-gyümölcs kertészeti szakkiállítása keretében indítja el az agrártárca vezetője a szabolcsialma-programot. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületének elnöke jelezte: az idén minden korábbinál nagyobb területen, 200 négyzetméteres standon mutatják be az idei zöldség- és gyümölcstermés legjavát.

Összeállította:
Csomor Zsolt