fbpx

Hogyan válasszunk kocát az állományba? 10 fontos szempont

Írta: - 2023 április 26. -Hirdetés

A kocasüldők nevelése nagyon fontos lépés a sertéstenyésztésben. A megfelelő irány a kocák optimális termelékenységének elérésétől és fenntartásától függ életük során. A kocasüldők megfelelő menedzsmentje hosszútávon fenntartható termelést tesz lehetővé.

Melyek a legfontosabb kritériumok a süldők kiválasztásakor?

Számos tényezőt kell figyelembe venni, mielőtt eldöntjük, hogyan szerezzük be az állomány megújításához szükséges állatokat, ezért a következő információkat kell összegyűjteni a süldők vásárlásakor:

  1. A telep állategészségügyi állapota – azon betegségek listája, amelyektől a gazdaság mentes.
  2. Genetikai potenciál – a fajta, a vérvonal és a keresztezés termelési teljesítményére vonatkozó információ.
  3. Nemi jellegzetességek – a nemi szerveknek jól láthatónak és az életkorhoz képest megfelelően fejlettnek kell lenniük.
  4. Testfelépítés – meg kell felelnie a fajtának, a vérvonalnak és a keresztezési mintának.
  5. Testsúly – az életkornak megfelelő.
  6. A termelési rendszer típusa.
  7. Az etetési rendszer – száraz vagy nedves.
  8. Oltási program.
  9. Visszajelzés a piacról az adott forrásból származó kocákról.
  10. Takarmányozási ajánlások a genetikai cégtől.

Sertéstenyésztési programok – külső és belső

A süldők kétféle forrásból származhatnak – saját előállításból vagy tenyésztelepekről. Nem szabad elfelejteni, hogy mindegyiknek nemcsak sajátos előnyei vannak, hanem különféle kihívásokat is jelentenek.

Saját tenyésztési program

A tenyésztő saját tenyésztési programja keretében csak spermát vásárol, és nem hoz be új élő állatokat az állományba. A kocaállomány egy részének azonban fajtatisztának kell lennie.

Egyes tenyésztők a sperma beszerzése érdekében úgy döntenek, hogy saját, fajtatiszta kanokat tenyésztenek. Ily módon teljes ellenőrzést tartanak fenn a sperma minősége és eredete felett. Ez a működési modell lehetővé teszi, hogy egy kocaállományon vagy termelési rendszeren belül több fajtatiszta kancsoportot tartsanak fenn.

A házon belüli tenyésztési programok csökkentik az egészségügyi problémák kockázatát is, mivel az állományba nem kerülnek be új állatok kívülről. Másrészt viszont többletmunkát és időt igényel a vonatkozó nyilvántartások vezetése.

Külső tenyésztési program

A külső tenyésztési programban az állatokat a tenyésztőtől vagy szaporítóktól vásárolják.

Ez a modell két változatot tartalmaz:

  1. Folyamatos vásárlás – néhány hetente, általában hathetente vásárolnak azonos korú kocasüldőkből álló tételeket. Minél fiatalabbak a süldők, annál nagyobb a termelő ellenőrzése a nevelési időszak felett. Nem szabad azonban elfelejtenie, hogy megfelelő, nagyobb helyet különítsen el számukra.
  2. Tételes vásárlás – néhány havonta egy tétel különböző korú süldők vásárlása. Ez a lehetőség teszi lehetővé, hogy kevesebb élő állat kerüljön az állományba. Mindazonáltal több helyet kell biztosítani számukra. Ha külső tenyésztési programot alkalmaznak, nagyon fontos, hogy szigorú szabályokat kövessenek a biológiai biztonság, a karantén és az alkalmazkodás tekintetében, ugyanis ezek hatással vannak a termelés stabilitására.

Cargill Takarmány Zrt.
www.livelle.hu