fbpx

Mezőgazdasági épületek korszerű építőanyaga – szendvicspanel

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

A Kingspan Kft. a Kingspan hőszigetelt szendvicspanel rendszerek magyarországi gyártója és forgalmazója, a világpiacon vezető szerepet játszó Kingspan Group Plc. része. A cég csaknem 40 éve foglakozik többek között könnyűszerkezetes rendszerekkel.

Ha szendvicspanelről beszélünk, elsőre legtöbbeknek a panellakásoknál alkalmazott vasbeton elemek jutnak eszünkbe.

Az 1990-es évek közepétől váltak egyre elterjedtebbé Magyarországon.

Elsőként az ipari szektorban, majd a legváltozatosabb felhasználási területeken a kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bíró fémlemez burkolatú panelek.

Megtalálhatók az új építkezéseken és a felújítások során is kedvelt megoldást jelentenek.

A szendvicspanelek legfőbb előnyei az egyetlen elemből álló kialakítás, a kis súly, a könnyű szerelhetőség, illetve a kiváló hőszigetelő képesség.

A panelek lemezburkolata általában egy műanyag bevonattal ellátott, horganyzott acéllemez.

Ez a kialakítás ellenállóvá teszi a felületet a korrózióval, az időjárással és némely agresszív anyagokkal szemben, melyek például az állattartás, élelmiszergyártás-, illetve tárolás során előfordulnak.

A bevonatoknak az igénybevételtől függően többféle típusa van, a leggyakoribb poliésztertől a legellenállóbb PVDF, vagy a higiéniai szempontból legkedvezőbb Foodsafe bevonatig.

Ezek a bevonatok néhány tized milliméter vastagságúak. A legagresszívabb környezetekhez rozsdamentes felület is kérhető.

 

A szendvicspanelek legfontosabb része a hőszigetelés, mely gyárilag a lemezburkolatokhoz van ragasztva, ezáltal a panel egy kompakt egységet alkot, ami kiváló mechanikai tulajdonságokat biztosít neki.

Az alkalmazott hőszigetelés fajtáját elsősorban a szigetelési igény és a tűzvédelem határozza meg.

A leginkább ismert hőszigetelés panelekben a PUR, azaz poliuretán hab, melynek ismert a tűzzel szembeni ellenállóság szempontjából javított PIR hab változata.

A Kingspan élen jár a világon ezen habok kifejlesztése terén és jelenleg a legkiválóbb tűzvédelmi tulajdonsággal felruházott ún. IPN habos Firesafe paneleket forgalmazza.

A Kingspan IPN habja kiváló hőszigeteléssel bír, érzéketlen a nedvességre, a legfejlettebb tűzállósági paraméterekkel rendelkezik, nem károsítja a környezetet, valamint nem bocsát ki magából egészséget károsító anyagokat.

A hab nem ereszti át a párát, ezért egy jól kialakított paneles épület száraz, nedvességtől mentes belső környezetet biztosít, nem fog elázni a termény, vagy a jószág, nem mennek tönkre a drága keltető berendezések.

Hőszigetelésként használnak még panelekben polisztirolt, illetve ásványgyapotot is.

Mivel a PUR hab és változatai a jelenleg legjobb ismert hőszigetelő anyagok közé tartoznak, a polisztirol alkalmazása panelekben csekély jelentőséggel bír.

Ráadásul a polisztirol egyik hátránya, hogy könnyen be tudják fészkelni magukat a rágcsálók és a rovarok.

Az ásványgyapot népszerű szigetelésnek számít, amennyiben a tűzvédelmi előírások nem éghető tulajdonságot írnak elő. Viszont ez az egyetlen előnye.

A hőszigetelő képessége messze elmarad az IPN habtól, szálas szerkezete miatt kiváló fészkelő hely az egereknek és a darazsaknak.

Illetve képes térfogatának akár 40%-át vízzel megszívni, ami kedvező tenyészhely a különböző gombáknak és a penésznek.

 

A panelek beépítési szempontból úgynevezett önhordó szerkezetek, ami azt jelenti, hogy nem igényelnek saját alapozást, mint egy téglafal, hanem szükségük van egy fogadó szerkezetre, amelyre csavarokkal felrögzíthetők.

Maga a fogadószerkezet lehet acélból, vasbeton, de akár fából is.

Régi épületek felújításához a panelek kiválóan alkalmasak, mert a rendkívül alacsony súlyuk miatt a régi szerkezetek helyére (fémlemezek, hullámpala, deszkaborítás) lényegesebb változtatások nélkül beépíthetők.

Ha az épület oldalfal téglából, vagy betonból készült, a szendvicspanelek távtartók segítségével egyszerűen feltehetők, ezáltal rövid idő alatt a régiből egy korszerű, jól szigetelő, higiénikus homlokzatot, vagy belső burkolatot lehet velük kialakítani.

Az IPN habos panelek a hűtőházak esetében mára szinte az egyedüli megoldásnak számítanak.

Egy 0°C hőmérsékletű hűtőházhoz elegendő 100-120 mm vastag habot választani, de fagyasztóhelyiségek esetében lehetőség van akár 200 mm hőszigetelt IPN panel beépítésére.

 

Miért korszerű egy hőszigetelt szendvicspanellel burkolt épület?

A legfontosabb, hogy a panel gyári minőségben, kompakt kivitelben készül, egyszerűen szerelhető és megfelel a mai kor szinte összes követelményének.

Manapság, amikor a földgáz és a kőolaj ára az egekbe szökik, a legfontosabb szempontok egyikévé vált, hogy azt az energiát, amit az épület fűtésére-hűtésére felhasználunk, a lehető leggazdaságosabban tegyük.

Speciális műszaki megoldások segítik a különböző ágazatok igényeit, – a teljesség igénye nélkül – mint például az Agripanel állattartó épületek fedésére, hűtőházi panelek a hőmérséklet szabályozott helyiségek -, vagy a Foodsafe bevonat a fertőtleníthető felületek kialakítására.

A Kingspan segítségükre lehet ebben, hiszen nem csak panelt, hanem kompromisszumoktól mentes, komplett rendszereket kínál, amelyekkel hosszú távra tervezhet.

 

2367 Újhartyán, Horka dűlő 1.

Tel.: 29/573-400

Fax: 29/573-410

Mail: [email protected]

Web: www.kingspan.hu