fbpx

Figyelem!

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 16.
A 2015-ös év az új Európai Uniós, 7 éves költségvetési időszak első éve. Az anyagi források folyamatosan kerülnek kiosztásra pályázati kiírások keretében. Ezen pályázatok elnyerésének az egyik kulcsa a megfelelő végzettség megléte a pályázó részéről. A végzettséget megszerzők közül további előnyt élveznek majd azok, akik időben lépnek és a lehető leghamarabb jelentkeznek a képzésre, hogy a pályázatok kiírásának időpontjában már birtokában legyenek a sikerhez szükséges tudásnak és bizonyítványnak. 2015-ben a hazai gazdálkodók számára talán legérdekesebb és legértékesebb képzésekről kérdezünk meg szakembereket, akik segítenek eligazodni, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy egy-egy pályázat vagy munkavállalás sikeresebb legyen.

Mezőgazdasági képzések

A 2013. május 1-jénéletbe lépett Új Földtörvény az 1 hektár feletti földvásárláshoz vagy bérléshez kötelezővé tette a Földműves regisztrációt. Földművesként az regisztrálhat, aki legalább alapfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik, amelyet az Aranykalászos Gazda tanfolyam elvégzése biztosít. A törvény megírásakor figyelembe vették azt, hogy a megfelelő gazdálkodói múlttal rendelkező termelők ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. Ezért aki az elmúlt 3 évben érvényes őstermelői igazolvánnyal rendelkezett és igazolni tudja, hogy aktívan gazdálkodott, az szintén jogosult a regisztrációra. Az elmúlt években sokan gondolták úgy, hogy számukra a családi gazdaság feltételei nyújtotta gazdálkodási forma előnyösebb. Ezen gazdálkodási formára, majd az őstermelői formára való visszaváltás miatt megszakadt jogfolytonosság sok olyan gazdálkodót fosztott meg a regisztrációra való jogosultságtól, aki egyébként évtizedek óta fő foglalkozásként űzi a mezőgazdasági termelői tevékenységet. Az ő számukra is valós alternatívát jelenthet az aranykalászos gazdaképzés. A fent említett ok mellett figyelembe kell venni egy kevésbé ismert jogszabályi változást is, mely a mezőgazdasági gépekkel történő munkavégzést szabályozza. A mezőgazdasági gépekkel történő munkavégzéshez szükséges a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány. A munkavégzés az erőgép munkagéphez történő csatolásával kezdődik (pl. eke, tárcsa, stb. felakasztása). Tehát a jogosítvány hiányában már a közúti közlekedés is közúti szabálysértésnek minősül, amely több tízezer forintos bírságot vonhat maga után. A jogosítványok megszerezhetőek az aranykalászos gazda és a mezőgazdasági technikus végzettséggel is. Az aranykalászos gazda bizonyítványhoz jár a 37kilowatt feletti erő és munkagép (traktor), illetve az önjáró betakarítógép, azaz a kombájn kezelői jogosítvány. A mezőgazdasági technikus végzettséghez pluszban jár a mezőgazdasági rakodógép kezelői jogosítvány.
A technikus képzés további előnye, hogy a pályázatok elbírálása során történő pontozásnál plusz 10 pontot jelent -ami jelentős előny- az aranykalászos gazda végzettséggel rendelkező pályázókhoz képest. Jelenleg ez, a tanfolyami keretek között megszerezhető legmagasabb agrár, szakirányú végzettség.
A mezőgazdasági technikus képzés speciális alternatívája lehet a lovastúra vezetői végzettség, amely a pályázatok elbírálásánál a technikus szinttel megegyező lehet. A technikus bizonyítvány a végzettség figyelembe vételénél sokszor egyenértékűnek számít a BsC diplomával. A lovastúra vezető további előnye, hogy számos lovas turisztikai tevékenységet csak ennek birtokában lehet folytatni.

A különböző tanfolyamokra való jelentkezés feltételei:

  • Aranykalászos gazda:
– Alapfokú iskolai végzettség
– B kategóriás jogosítvány
  • Mezőgazdasági technikus: 
– Érettségi
– B kategóriás jogosítvány
  • Lovastúra vezető:          
 – Érettségi
Korlátozott ideig még megvalósíthatóak a fenti végzettségek rövid határidőn belül, egyéni felkészüléssel történő megszerzése. A későbbiekben már csak több hónapos vagy akár 2 éves képzés során sajátítható el ugyanez a tudásanyag és szerezhető meg a vele járó bizonyítvány.
Az új OKJ-s képzési rendszerben további mezőgazdasági szakirányú végzettségek is megszerezhetők, melyek akár önálló szakmaként is elismertek. Valamint a gazdálkodók mindennapjaiban is alkalmazható tudást biztosítanak. Ezek a következők:
– Állattartó szakmunkás
– Állatgondozó
– Dísznövénykertész
– Gazda
– Lovász
– Kerti munkás
– Kertépítő és fenntartó
– Kertész
– Méhész
– Mezőgazdasági munkás
– Parkgondozó
– Gyógy- és fűszernövény termesztő
– Sajtkészítő
– Zöldség- és gyümölcstermesztő

Ipari gépkezelői képzések:

Az elmúlt években egyre növekvő kereslet mutatkozik a gépkezelői szaktudással és végzettséggel rendelkező munkavállalók iránt. 2010-ben megtörtént ezen szakterület átalakítása, amely magában foglalta a kategóriák (könnyűgép, nehézgép) átalakítását. A kategóriák összevonásra kerültek, egyszerűsödtek. Ennek megfelelően jelen helyzetben Targoncavezetőket, Emelőgép kezelőket, Földmunka, rakodó- és szállítógép kezelőket képeznek. Ugyanakkor a 40/2009 KHEM rendelet alapján a régebben megszerzett képesítéseket aktualizálni, illetve újraérvényesíteni kell.

További részletekért és információért itt érdeklődjön: Tölli Imre 0630-290-6100 , Jávor Szilárd  0630-757-43-19