fbpx

Így is jövedelmez a szója. Csak épp börtön a vége

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 08.

A növénytermesztők tudják, hogy a szója nagy szakértelmet, türelmet, gondos termőhely- és fajtaválasztást követelő növény, ami persze lehet nagyon jövedelmező is. De munka nélkül 700 milliót ritkán lehet vele aratni – és végül nagyon nem is éri meg…

 

NAV áfacsalás

 

Csalás és tisztességtelen árelőny

Háromszintű hálózatot hoztak létre egymást váltó bukó cégekből azok a csalók, akik Szlovéniából és Horvátországból importált szójadarát akartak áfa nélkül eladni itthon. A számlázási láncban összesen 700 millió forintnyi áfát tüntettek el. Ez nyilván nemcsak az államnak jelentős adóbevétel-kiesés – ráadásul a lefoglalásokkal a költségvetési kár meg is térült. Ami viszont még nagyobb disznóság: a csalók a konkurens tisztességes kereskedőkkel szemben jutottak irreális árelőnyhöz az elcsalt áfa révén. A NAV úgy véli, a szervezet felszámolásával jelentősen tisztult a magyarországi szójakereskedelmi ágazat.

áfacsalás

 

Luxusnyaralóból a börtönbe?

A bűnszervezet ugyanakkor a bonyolult cégháló koordinálásához, az ügyletek lepapírozásához komoly informatikai infrastruktúrát működtetett. Olyannyira, hogy miután lebuktak is, a szervereiket a nyomozóknak informatikus szakértők és szaktanácsadók bevonásával kellett kezelni a lefoglalás után. Az (itt megtekinthető) akcióban a NAV-osok összesen 30 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat. A bűnbanda irányítóit balatoni luxusingatlanjukban fogták el, és nemcsak bizonyítékokat meg készpénzt találtak, hanem bankszámlákat, drogot, követeléseket is zár alá vettek, sőt, többmilliónyi kriptovalutát is lefoglaltak. Végül négy gyanúsítottat vettek őrizetbe, akiket akár 20 évre is lecsukhatnak.