fbpx

Egyre több emlőst fertőz a madárinfluenza

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 11.

A madárinfluenza vírusának emlősökre való átterjedése világszerte aggodalomra ad okot. Ezt erősíti az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) bejelentése, miszerint Franciaországban madárinfluenzával fertőzött rókákat találtak.

Rókák, kölykök
A világszervezet szakemberei aggasztónak találják a helyzetet, miszerint egyre több emlősnél mutatják ki a madárinfluenza vírusát (fotó: Pixabay)

Három elpusztult rókát találtak Párizs közelében egy természetvédelmi területen

Jellemző volt a térségre, hogy a sirályok is hulltak el madárinfluenza miatt. Ezt figyelembe véve az egyik rókát célirányosan is megvizsgálták, a laboratórium kimutatta a vírus H5N1 altípusát. Az elmúlt évben világszerte terjed ez az altípus, már több mint 200 millió madár pusztult el ebben a fertőzésben. Az utóbbi időkben már nem választhatók szét a betegség szezonjai sem, szinte folyamatosan jelen van.

A vírus december végén fertőzött meg egy macskát Franciaországban, de Spanyolországban nyérceknél, Nagy-Britanniában rókáknál és vidráknál, Peruban oroszlánfókáknál és az Egyesült Államokban grizzly medvéknél is kimutatták.

Aggasztó a helyzet

Az Egészségügyi Világszervezet „aggasztónak” nevezte a madárinfluenza kapcsán kialakult jelenlegi helyzetet, ugyanis egyre több esetben állapítható meg, hogy a madarak mellett emlősök is megbetegednek. A szakemberek szükségesnek találják a globális kockázatelemzési protokollt felülvizsgálatát. Ugyanis fokozatosan növekszik annak a lehetősége, hogy megjelenjen az emberre veszélyes változat is, bár ott még nem tartunk.

A szakemberek megállapították, hogy a megbetegedett személyek nagyon közeli munkakapcsolatba kerültek fertőzött madarakkal, jellemzően nagylétszámú telepen voltak állatgondozók, vagy pont a fertőzött állomány leölésében vettek részt.

Forrás: FRANCE24