fbpx

Systiva® Kontroll – biztonságra tervezve

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 július 07.

A vetőmag vásárlásakor három fontos szakmai szempontra kell ügyelni: a vetőmagban rejlő genetikára, a csávázott vetőmag minőségére és a csávázószerre, amivel a vetőmagot kezelték. A Systiva® Kontroll védjeggyel ellátott kalászosvetőmagok e három szempont legmagasabb szintjét képviselik.

 

A Systiva® Kontroll védjegy alatt meghatározó kalászosnemesítő cégek, fajtatulajdonosok fajtái állnak rendelkezésre. Genetikájuk kiváló fejlesztési munka eredménye, a gazdák igényeire nemesítve. A vetőmagot válogatott szaporítógazdaságokban, szigorú termesztéstechnológia betartásával állítják elő. Ezt követően a betakarított vetőmag modern berendezések és magas szintű szakmai felügyelet segítségével kerül tisztításra, csávázásra. Az így elkészített csávázott vetőmag a magyar vetőmag-fémzárolás szigorú követelményeinek megfelelve fémzárolási bizonyítványt kap. Ezek a magas értékű, fémzárolt vetőmagok az egyedülálló előnyökkel rendelkező Systiva® Kontroll csávázószerrel kezelve képesek a fajtában rejlő genetikai potenciál maximális kiaknázására. Használatukkal a termesztés sokkal biztonságosabb lesz.

 

 

 

A Systiva® az első vetőmagra felvitt lombvédelmi kezelés. Keléstől kezdve véd a korai lombbetegségek ellen. A kis növény a gyökerével veszi fel, szétáramlik a növény belsejében – az ízközökön keresztül is –, így az egész növényt hosszú időn át belülről, folyamatosan védi. Emiatt az első, indokolt korai fungicides állománypermetezés elhagyható. Használatával a kora tavaszi munkák szervezése könnyebb, csökken a kockázat, kevesebb szert kell egyszerre kipermetezni. Független az időjárástól, csapadékos kora tavaszon is biztosított a gombabetegségek elleni védelem, a gyomirtás jobban a gyomok állapotához igazítható. Nagy előnye, hogy a termésmennyiséget meghatározó felső levelek elleni védelmet pontosabban lehet időzíteni, nem függ a korai gombaölő szeres permetezéstől. Mindemellett az állomány a hagyományos gombaölő csávázószerhez képest erőteljesebb növekedési eréllyel rendelkezik, zöldebbek a növények, intenzívebb a fotoszintézis.

 

Árpában kimondottan megéri Systiva® val csávázott vetőmagot vetni, hiszen kiemelkedő hatású az árpa legfontosabb levélbetegségei ellen, az alacsonyabb dózis és a kisebb vetőmagnorma miatt költséghatékonyabb megoldás az azolos állománypermetezésnél.

 

A Systiva® t azoknak is ajánljuk, akik korán vetik a búzát, amikor fogékony a fajta, magas a tápanyagellátás szintje, speciális a mikroklíma, és így megnő a korai fertőzés kockázata. Ott is érdemes Systiva® t használni, ahol csapadékos időben a táblák nehezen megközelíthetőek, szűkös a gépkapacitás.