fbpx

Sorban szűnnek meg a védő- és megfigyelési körzetek

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 09.

Június eleje óta nem történt újabb madárinfluenza-kitörés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében sem volt járványügyi eset az ottani védőkörzetek feloldása óta, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az összes védőkörzetet feloldotta az említett a megyékben, valamint pár nappal ezelőtt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében törölték a megfigyelési körzeteket.

Szárnyasok
Amennyiben a járványügyi helyzet kedvezően alakul, július 15-től feloldhatók a megfigyelési körzetek is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Jelentős lépést tettünk ezzel a madárinfluenza-mentes státuszának megszerzése és az exportkorlátozások feloldása felé

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azért kerülhetett sor a megfigyelési körzetek feloldására, mert a legutolsó érintett gazdaság előzetes fertőtlenítése óta eltelt a minimálisan előírt 21 nap. A korábban védőkörzettel érintett területekre mostantól a megfigyelési körzet előírásai vonatkoznak. A baromfik továbbra is csak vágóhídra szállíthatók azonnali vágásra a hatóság külön engedélyével és kedvező laboratóriumi eredménnyel.

Amennyiben a járványügyi helyzet kedvezően alakul, legkorábban július 15-től feloldhatók a megfigyelési körzetek is. Ezt követően pedig megindulhatnak majd a baromfi-betelepítések.

A zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében azért kerülhetett sor a megfigyelési körzetek feloldására, mert a védőkörzetek feloldása óta eltelt a minimálisan előírt 9 nap, illetve ez idő alatt nem történt újabb madárinfluenza-kitörés.

A járványügyi helyzet jelenleg kedvező, a járványvédelmi fegyelem lazításának korántsem jött el az ideje. A legutóbbi hullám nagy területen, magas esetszámban érintette hazánkat.

Egy újabb járvány kitörésének megelőzése érdekében a járványügyi előírások betartására kiemelt figyelmet kell fordítani. Éppen ezért a kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is.

A szabályokról, az új esetekről, valamint az aktuális járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: Nébih