fbpx

A világelső bio növényvédő szert is elhozták a terepszemlére

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 09. -Hirdetés

A Kwizda évente egyszer tart átfogó szántóföldi növényvédelmi bemutatót, de akkor megadják a módját. Idén a látványos parcellaprezentációk mellé a legfrissebb tudnivalókat is hallhatták a gazdák a drónhasználatról és az elektronikus permetezési napló „élesedő” bevezetéséről. Íme, a részletek!

A Kwizda különleges helyet foglal el a növényvédelmi termékeket fejlesztő és forgalmazó cégek sorában, hiszen az egyik fő elkötelezettségük a fenntartható, biológiai alapú készítményekre irányul. Ennek jegyében a júniusi, hagyományos, éves terepszemle-parcellabemutató főszereplői is e készítmények hatékonyságát bizonyították.

Robusztus növény, erős gyökér

Nem véletlenül esett a választás a Xilonra: ez világszerte, így az EU-ban és itthon is az első olyan gombaölő szer, amely a Trichoderma törzs révén biológiai alapú megoldást kínál a napraforgó- és szójakultúrák védelmére. Túl azon, hogy e készítmény jövőbeni távlatai korlátlanok – hiszen nem érintik a hatóanyag-kivonási kockázatok –, további előnye, hogy vetéstől kezdve védi a növényt a szklerotínia primer fertőzésétől, sőt kedvezően hat a talajéletre és a növények korai fejlődésére, a gyökérfejlődésre, a fotoszintézis aktivitására. Így robusztusabb, egészségesebb növény fejlődik, amely jobban bírja az abiotikus stresszhatásokat. Ugyancsak bemutatták a Pannon Startert: azt a startert, amely immár csaknem 20 éve igazolja, hogy segíti az erőteljes gyökérnövekedést, ezzel a nagyobb termés lehetőségét. Mindezt úgy, hogy a kapásnövények mellett kalászosoknál és repcénél is bevethető mikrogranulátum-forma szakaszosan adja le hatóanyag-tartalmát, így a növény számára kiszámíthatóbb, biztonságosabb a tápanyag hozzáférhetősége, felvétele. Megjelent a bemutatón a Wuxal is: a lombtrágya, amely számos olyan segédanyagot tartalmaz, amely a kalászosok számára ideális arányban és mennyiségben biztosítja a kezdeti növekedéséhez szükséges mikroelemeket és a pH-stabilitást, különleges adjuvánsai pedig hatékony mikroelempótlást nyújtanak.

Ezt kell tudni az e-naplóról és a drónhasználatról

A Kwizda-rendezvényen a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi igazgatója a július 1-től kötelező elektronikus permetezési naplóról adott átfogó tájékoztatást. Rámutatott: a rendszernek nem a szankcionálás a célja, hanem a hatékony nyilvántartás, és a rendszer megismeréséhez, kezeléséhez a gazdák segítséget kapnak. Jordán László a permetezési célú drónhasználatról szólva hangsúlyozta: ma Magyarországon hivatalosan sem hatósági minősítésű drón, sem ilyen technológiára engedélyezett növényvédő szer, sem a bevetést keretező jogszabály nem létezik. Ugyanakkor az agrárium igényei miatt a feltételek biztosítása gőzerővel folyik, aminek eredményeként a fenti követelményeken túl a szükséges képzés is hamarosan biztosított lesz.

Hatékony válaszok a friss kihívásokra

A rendezvényen a Kwizda szántóföldi üzletágának beszerzési és marketingvezetője is részt vett. Előadásában rámutatott: a klímabarát mezőgazdaság kialakításában a Kwizda olyan saját és partnereitől származó készítményekkel áll a gazdák rendelkezésére, amelyek biztosítják a hatékony növényvédelem mellett a jövedelmező gazdálkodást és a fenntarthatóságot. Tora Péter elemzésében elmondta: az agráriumot három komoly kihívás éri: az élelmiszer-biztonság felértékelődő szempontja, a háborús helyzetben kialakuló áremelkedések, illetve a fenntarthatósági elvárások. – Ezeknek megfelelni a korszerű műszaki feltételekkel, illetve a megfelelő növényvédelmi termékekkel lehet. A Kwizda ez utóbbit biztosítja a gazdák számára, mert cégünk erős a mikrobiológiai, biostimulátorok, tápanyag-utánpótlást biztosító, hatékony és fenntartható készítmények piacán.

Kohout Zoltán