fbpx

A gazdaságos termeléshez elérhető jó megoldás

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 20.

Az agrárinnováció másik ága: a józan paraszti ész és a technológia ötvözete; ez is lényeges vonal a napjainkban oly sokat hangoztatott a digitális technológia és a precíziós gazdálkodás, a költséghatékony termelés mellett – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a TERRASYST talajművelő gép bemutatása alkalmából rendezett szakmai tanácskozáson.

TERRASYST technológia
Az innovatív mezőgazdasági technológia költséghatékony termelést tesz lehetővé (Fotó: AM)

A technológiai forradalom időszakát éljük

Szabályozási, környezetvédelmi, piaci oldalról egyaránt folyamatos fejlődés jellemzi az agráriumot. A gazdaságos termeléshez időről időre jó megoldásokat, akár mindenki által elérhető megoldásokat kell találnunk, különben lemaradunk – világított az innováció fontosságára az államtitkára a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán.

Az innováció gyakran szó szerint, annak legnemesebb értelmében földhözragadt megoldásokat jelent. Mi jó gyakorlatokat, sokak által használható jó megoldásokat keresünk és támogatunk. Az agrárinnováció jelenti egyrészről mindazt, amiről mostanában oly sokat beszélünk: a digitális technológiát, vagy a precíziós gazdálkodást, másrészt létezik egy másik ága: a józan paraszti ész és a technológia ötvözete, mint amilyen a most bemutatott talajművelő eszköz is. Feltalálója elmondása szerint egyszerre négy technológiai műveletet is kivált, így gazdaságossági, ráfordítási szempontból sem elhanyagolható újítást takar – mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár előadásában kitért az Európai Innovációs Partnerség keretén belül, 13 milliárd forint keretből támogatott több mint 70 projektre, amelynek egyik támogatott újítását ez alkalommal mutatta be annak feltalálója, a mérnök-biológus Enying Tibor.

A támogatott elképzelések majdnem fele a talajjal kapcsolatos innovatív megoldásokkal foglalkozik. A tavaly december végére elkészült és az uniónak benyújtott KAP Stratégiai Terv sok olyan új elemet tartalmaz, amely az innovációt szolgálja. További cél, támogatni a gazdákat, hogy az új elvárásoknak, a gazdaságosabb termelés igényének minél könnyebben meg tudjanak felelni.

TERRASYST technológia
Talaj-előkészítés egy menetben, ennek eredménye, hogy kevesebb üzemanyagot használ az agrártermelő (Fotó: AM)

A TERRASYST talajművelő gép

Az eszköz fejlesztésénél fő szempontok voltak a talajerrózió megakadályozása; a környezetvédelem; a költséghatékony termelés.

A gép egy menetben, 40 centiméter mélyen megszünteti a talaj tömörödöttségét, lazítja azt. A szükséges mélységben műtrágyát juttat a talajba, emellett mechanikus gyomirtást végez, az esővíz könnyen behatol a felszín alá. Mindeközben a talaj rétegrendje nem változik.

A gazdálkodók szempontjából jelentős továbbá, hogy a talaj-előkészítés egy menetben elvégezhető, ezáltal jelentős üzemanyag megtakarítás érhető el.

Forrás: AM/Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc