fbpx

Mehet a glifozát: az EU szerint nincs ok aggodalomra

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 10.

Zöld jelzést adott a glifozát hatóanyag mezőgazdasági célú felhasználására az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Négy tagállam hatóságai egyszerre vizsgálták a növényvédőszer-alapanyag kockázatait. Ennek alapján az EU – míg megállapítja, hogy vannak még adathiányos területek –, negatív értékelés helyett a tagállamokra bízza, hogy engedélyezik-e a gyomirtót.

permetezőgép növényvédelem
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nem sorolható a rákkeltők közé, de nem lezárt probléma

A glifozátnak az emberek, állatok egészségére és a környezetre gyakorolt hatásának értékelése nem azonosított kritikus aggodalomra okot adó területeket – állapítja meg az EFSA napokban megjelent közleménye. A hatóság tavaly az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által végzett glifozát-veszélyértékelésre támaszkodik, amely arra a következtetésre jutott, hogy a hatóanyag nem felel meg a rákkeltő, mutagén vagy reprotoxikus anyagként való besorolás tudományos kritériumainak. A vizsgálatok során adathiányokat azonosítottak – ezeket az EFSA a következtetéseiben egyelőre nem véglegesíthető vagy lezáratlan problémaként értékeli. Ilyen például a glifozátban lévő egyik szennyeződés értékelése, a fogyasztók étrendi kockázatértékelése, valamint a vízinövényekre vonatkozó kockázatok felmérése.

Mérlegelhetnek, bírálnak

A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy a biodiverzitás kapcsán a glifozát reprezentatív felhasználásával kapcsolatos kockázatok összetettek és több tényezőtől is függnek. Hiányoznak a harmonizált módszerek és a konkrét védelmi célok – vagyis a rendelkezésre álló információkból nem vonhatók le határozott következtetések a kockázatértékelés ezen aspektusával kapcsolatban. Ezért a kockázatkezelők mérlegelhetnek enyhítő intézkedéseket. Még kevésbé megnyugtató a jelentés az ökotoxikológia tekintetében. Megállapítja: a glifozát 23 javasolt felhasználásából 12-ben magas, hosszú távú kockázatot azonosítottak az emlősökre nézve. Nem véletlen, hogy több környezetvédő szervezet, például a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe bírálta az EFSA döntését. Szerintük a glifozát használatával kapcsolatban számos azonosított kockázat és nyitott kérdés merült fel, amelyeket viszont a hatóság nem vesz kellőképpen figyelembe. A zöldek szerint a glifozát részben felelős a méhek és egyéb beporzók tömeges pusztulásáért, és jelek szerint az emberi szervezetre is káros, rákkeltő a szer.

Nyár végére nyilvános a háttér

A glifozát mint széles körben alkalmazott gyomirtószer-alapanyag felhasználási engedélyét legutóbb 2017-ben hosszabbította meg 5 évre az EFSA. A mostani vizsgálat azt célozta, hogy a 2023. decemberéig engedélyezett hatóanyag kapjon-e továbbra is zöld utat. A jelentés következtetéseinek részletes megjelenése 2023. július végén, a több ezer oldalas háttérdokumentumok pedig 2023. augusztus vége és október közepe között várhatók.