fbpx

Neoretro stílus, innovatív megoldások az új traktorban

Írta: Agrárágazat-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 08.

A Start Agro Kft. és a Kverneland Hungária Kft. közös szervezésében került megrendezésre az a szántóföldi bemutató, melyen a gazdák számos mezőgazdasági gépkapcsolatot nézhettek meg munka közben. Az egyik főszereplő az innovatív megoldásokkal bíró Massey Ferguson 8S, melyet tavalyi megjelenésekor csak online lehetett bemutatni a járványügyi korlátozó intézkedések miatt.

Start Agro Kft., bemtatóA mozgó gépbemutatón munka közben megtekinthetők voltak az innovatív technológiák (Fotó: Barna Ferenc)

 

Szántóföldi keretek között az alábbi Kverneland gépek kerültek bemutatásra: DTX 3 m-es lazító; Enduro 3 m-es kultivátor; Qualidisc 6 m-es kompakt tárcsás borona; H szériás 4 m-es forgóborona; LB 100-200 4 fejes eke Packomat szántáselmunkálóval; U-Drill 6 m-es vetőgép-kombináció.

Egy lépésben több művelet

A mezőgazdaság szereplői a bemutatón megtekinthették a Kverneland DTX három méteres lazítóját is. A függesztett, sokoldalú munkagéppel egymenetben több műveletet is végrehajthat a gazda. Ajánlott erőforrás hozzá a 200–360 LE közötti teljesítménnyel bíró traktorok. Az új lazító kevésbé bolygatja meg a talajt, a talajéletet, de a megfelelő mélységben végzi el a talajlazítást, illetve a visszatömörítést. Ajánlott munkagép nem forgatásos talajműveléshez vagy a szántás helyettesítésére, vagyis a minimum talajműveléses technológia alapeszköze lehet. Konkrét felhasználási területe például a repcebetakarítás utáni tarlóhántás, mivel szép, vízszintes magágyat készít, valamint nagyon jó szárzúzó hatással rendelkezik. A Kverneland DTX szerkezeti felépítése: kombinált kések, rövidtárcsás borona, majd a DD600 henger. Az egészet a kiváló minőségű vázszerkezet tartja, mely lehetővé teszi kötött talaj művélését is, maximálisan 40 cm-es mélységben. A vázon találhatók még a Qualidisc termékcsaládból ismert oldalirányú terelők is, melyek a tökéletes szintezést biztosítják minden talajtípusnál.

 

Massey Ferguson 8SA világszerte 2020-ban debütált traktor 2021-ben érkezett hozzánk (Fotó: Barna Ferenc)

 

Dyna E-Powerrel is rendelhető a 8S-es széria

2021-ben érkezett meg Magyarországra a Massey Ferguson 8S szériája. A gép méltó utódja a 7700 S-es szériának, amit levált, hiszen számos modernizációs, digitális megoldással rendelkezik. Új hajtóműve, a Dyna-7 a korábbinak egy továbbfejlesztett változata. Fontos ismérve, hogy 4 főcsoporton belül itt már 7 sebességfokozat található, melyek terhelés alatt is kapcsolhatók, így gyakorlatilag 28/28 fokozattal rendelkezik. A széria rendelhető egy teljesen új sebességváltóval is, a Dyna E-Powerrel. Az új technika teljesen kiküszöböli a nyomatékfolyam megszakítását még két főcsoport közti váltás esetében is, így fokozatmentes váltás érzetét kelti a teljes teljesítménytartományban mind a 28 fokozatnál.

A fülke teljesen megújult, nagyobb lett; tervezése során fontos szempont volt a kezelő kényelme, valamint a kilátás növelése és a holtterek csökkentése. A műszerfal eltűnt a szokásos helyről, szerepét egy folyadékkristályos kijelző vette át, mely a jobb oldali A-oszlopban kapott helyet. A fülke és a motorháztető nem ér össze, közte egy közel 20 cm-es üres rés van, melynek előnye, hogy a motor által keltett rezgések és hő nem éri el közvetlenül a fülkét, amely így komfortos lett. Alapfelszereltség az áttervezett Multipad joystick, amelyről a traktor szinte teljes kezelése megoldható, az egyéb kényelmi és kommunikációs vezérlést segítő egységek pedig a kartámlába lettek építve. Az erőforrás – a korábbról már ismert – 7,4 literes AGCO POWER motor, a család legkisebb tagja 205 LE-t biztosít, a legnagyobb teljesítményű 265 LE-s, illetve 225 és 245 LE-s kivitel is választható. A maximális teljesítmény felett még +20 LE érhető el a boost fokozattal.

A bemutató során a gazdák testközelből ismerkedhettek az új eszközökkel, illetve kérdéseket tehettek fel a Start Agro Kft. és a Kverneland Hungária Kft. szakembereinek, hogy megállapítsák, az újdonságok mennyire felelnek meg a gyakorlati igényeiknek.

Kverneland DTX 3 m-es lazítóKötött talajon is egymenetben több munkafolyamat hajtható végre a Kverneland lazítójával (Fotó: Barna Ferenc)