Bezárás

A HARDI alkalmazni kezdi a szénszálat a DELTA FORCE szórókereteken

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 12.

A 2016-os Agromek kiállításon a HARDI újdonságként jelentkezett a szénszálat tartalmazó DELTA FORCE szórókeretekkel.

A háttérben az a törekvés áll, hogy a keret központi részétől távolodva kisebb legyen a keret tömege, miközben a szilárdság ne csökkenjen.

A szénszál alkalmazásának köszönhetően kisebb tömeg azt eredményezi, hogy a központi keretrésznek kisebb erőhatásokat kell kezelnie a szórókeret precíz szabályozása során, miközben az a növényállomány felett halad.

Az alacsonyabb tömeg stabilabb szórókeret-működést eredményez

A karbonszál (szénszál) alkalmazása sok szempontból előnyös a szórókeret esetében: elsősorban a kis tömeg és a nagy szilárdság miatt, amelyek ennek az anyagnak a legkiemelkedőbb jellemzői. A kis tömeg azt eredményezi, hogy a központi keretrésznek kisebb erőhatásokat kell kezelnie a szórókeret precíz szabályozása során, miközben az a növényállomány vagy a talaj egyenetlenségeit lekövetve halad.

A kis tömegnek nem volna azonban nagy haszna, ha a központi keretrész kilengéscsillapítójának intenzívebb keretmozgást kellene csillapítani, mivel ez a permetezési munkaminőség rovására menne.

Innováció és tapasztalat

A HARDI 2 évvel ezelőtt kezdett el a szénszállal, mint pemetezőgépeknél felhasználható anyaggal foglalkozni. Az anyag felhasználásában sok lehetőség van, így például alkalmazható tartályoknál, felfüggesztési elemeknél, szórókeretrészeknél stb. Természetesen a gyártási költségeket is figyelembe kell vennünk, ezért a szénszálat azoknál a részegységeknél alkalmazzuk, amelyek esetében a szénszál tömeg- és a szilárdsági tulajdonságai egyaránt fontosak és értékesek.

A DELTA FORCE 36 m-es szórókeretének kitörő végszakaszainál alkalmazott szénszál volt az első lépés ennek az új anyagnak az alkalmazásában. Az Agromek kiállításon a HARDI érdeklődéssel várja a piac visszajelzéseit.

A HARDI karbonszálas szórókeretelemek háromdimenziós szerkezetet alkotnak, amelyben az előre/hátra irányuló vízszintes, valamint a függőleges irányú mozgások is minimálisak. A karbonszálnak anyagjellemzőiből adódóan 12-szer nagyobb kilengéscsillapító hatása van, mint az acélnak – a kabonszálas anyagokat ezért nagyon merev anyagnak tekinthetjük, melynek gyakorlatilag nincs természetes kilengése. A szórókeretelemekben a szénszálak szövetszerűen helyezkednek el, és vákuum alatt „sütik” bele azokat a tartóközegbe. Ily módon a szerkezetben nem keletkezik légbuborék vagy zárvány, és a szilárdság–tömeg arány kimagaslóan magas. A tömeg körülbelül negyede annak, mintha alumíniumból készülne a szerkezet, a szilárdság pedig lényegesen nagyobb. A karbonszálas elemek gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást. Arra az esetre, ha a kitörő szakaszvég megsérülne, javítókészlet áll rendelkezésre, és a javítás a helyszínen is kivitelezhető.

Az Agromek kiállításon a 36 m-es DELTA FORCE szórókeret kitörő végszakaszai megtekinthetők. Ez a szórókeret a 2017-es tavaszi szezontól lesz elérhető a piacon.

HARDI INTERNATIONAL A/S