fbpx

Figyelem! Már „kopogtat az ajtónkon” a sertéspestis

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 január 12.

Kimutatták a hazánkhoz közeli Nagyszőlősön (Ukrajna) az Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát. A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, nem gyógyítható. Nálunk eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Ez az első eset, hogy Kárpátalján megjelent a betegség. A helyi hatóságok a fertőzött nagyszőlősi gazdaságot 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, az állományt felszámolták és az elhullott állatok tetemeivel együtt elégették. Az óvintézkedés miatt 20 km-es körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát, hazánkat és Románia területét pedig szigorúan megfigyelik.

A betegség…

Nem gyógyítható, a fertőzött állományokat fel kell számolni, ezért kulcsfontosságú a megelőzés. A NÉBIH mindent megtesz a behurcolás megakadályozásáért, azonban fontos az állattartók, a vadászok és a lakosság közreműködése is.

Figyelem!

A határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni! Ha valaki elhullott vaddisznó tetemet lát, értesítse a hatóságot a NÉBIH zöld számán (06-80/263-244). A sertéstartók kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések betartására, a házisertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint a gazdák, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.