fbpx

3400 pályázó 18,5 milliárd támogatást nyert, de van még

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 08.

Negyedik szakaszban van a tavaly októberben kiírt mezőgazdasági kisüzemek támogatására vonatkozó felhívás, újra lehet igényelni a 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű támogatást. Várja az agrárminisztérium a pályázó őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók, szociális szövetkezetek kérelmét.

 

Mezőgazdasági kisüzemek, pályázati lehetőség
Még van a forrásból, a pályázó termelők száma meghaladta a tervezett kérelmek 50%-át (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A mezőgazdasági termelők gazdasági több lábon állását segíti a kisüzemek fejlesztési támogatása

Az aktuális szakasz 2021. október 4-től október 18-ig tart, ebben az időszakban lehet a kérelmeket ismét benyújtani – hívta fel az agrártermelők figyelmét Nagy István miniszter.

Eddig 3400 pályázó kapott támogató okiratot, több mint 18,5 milliárd forint forrást elnyerve, a felhívás egyébként 7222 kérelemmel számolt, vagyis a lehetőség még adott.

A támogatás célközönsége: meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek. A feltétel még, hogy az életvitelszerű tartózkodási hely, illetve székhely már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségben legyen.

 

A támogatás főbb jellemzői:

  • mértéke 15.000 eurónak megfelelő forint;
  • 5 évre nyújtott egyösszegű átalány jellegű támogatás;
  • két részletben kerül folyósításra;
  • 75% kiutalása már a támogatói okirat kiállítása után rövid időn belül megtörténik;
  • fennmaradó 25%-át a kedvezményezettek a vállalt célok végrehajtása után kaphatják meg a záró kifizetési kérelem benyújtásával;
  • a projekt megvalósítását 9 hónapon belül el kell kezdeni (a támogatói okirat kiállítása után).

A kedvezményezettek a gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra vagy éppen meglévő üzemük fejlesztésére fordíthatják a támogatást.

 

Mezőgazdasági kisüzemek, pályázati lehetőség
Végső dátum 2022. május 31., lesz még nyitott szakasz a későbbiekben is (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A pályázati felhívásnak összesen hat szakasza van, az utolsó etap végső dátuma 2022. május 31.

A felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-20; „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” címmel található meg a kormányzat pályázati portálján.

További pályázati témájú cikkeket olvashat portálunk megfelelő rovatában.

 

Forrás: MTI