fbpx

2025-ig elég egyszer feltölteni a Gazdálkodási Naplót!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 27.

Csak 2025-től lesz kötelező a naprakész kitöltés, vagyis az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) elektronikus úton történő vezetése, feltöltés jövőre sem változik idénhez képest. De figyelni kell, mert van egy kivétel!

Aki papíron vezeti, fel kell töltse jövő februárig

A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében 2023. év elején elindult az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN). Ezzel az új szolgáltatással a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási Napló és nitrátadatlap-rendszerek adatait integrálja. Az idei évben az eGN-t elektronikusan és papíralapon is vezethetik a gazdálkodók a támogatások igénylésének feltételeként. Aki viszont a 2023. évre vonatkozó naplót papíron vezeti, az ott rögzített adatokat legkésőbb 2024. január 31-ig fel kell töltse a Nébih eGN-felületére.

permetezés e-napló
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Van egy fontos kivétel!

Az idei év tapasztalatait is értékelve, segítve a gazdálkodók alapos felkészülését a naprakész vezetésre történő átállásra, az eGN-t – a permetezési napló kivételével – 2024-ben is elegendő egyszer feltölteni. Ez azt jelenti, hogy 2025. január 1-jétől kell naprakészen feltölteniük az adatokat az elektronikus gazdálkodási naplóba, és a papíron vezetett 2024-es gazdálkodási naplókat is 2025. január 31-ig fel kell tölteniük a Nébih e-Gazdálkodási Napló felületére.

A támogatástól függ

Az Gazdálkodási Naplót attól függően kell kitölteni, milyen támogatásokat vesz igénybe a termelő. Az adatrögzítés gördülékenysége érdekében a teendőket minden támogatásnál külön részletezi az útmutató, amely a Nébih portálon található meg: a https://portal.nebih.gov.hu/egn oldalon. Itt videós segédlet és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszok is megtalálhatóak annak érdekében, hogy segítsék a tájékozódást.