fbpx

Vegyszertől mentes, magas beltartalmi zöldségek termesztése

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 20.

Teljesen tiszta, növényvédő szerektől mentes, magas beltartalmi értékű zöldségfajok termesztését tenné lehetővé a Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével indult, „különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával” című kutatási projekt.

Paradicsom termesztése
A cég 6,2 hektáros üvegházában paradicsomkülönlegességeket állít elő (Fotó: Veresi Paradicsom Kft.)

Felhasznált, majd tisztított termálvíz öntözésre

A 2015 óta Veresegyházon működő cég 6,2 hektáros üvegházában magas beltartalmi értékű paradicsomkülönlegességeket állít elő.

Mostani projektjük célja: mesterséges, szabályozható spektrumú megvilágítással rendelkező, teljesen vagy részben zárt rendszerű, különböző halfajok nevelésével, azaz akvapóniával kombinált mikrozöld és egyéb zöldségfajokra vonatkozó termesztési technológiák kidolgozása.

Olyan víztisztító rendszer megalkotását tervezik, amely képes az üvegházban már felhasznált termálvíz tisztítására, amely így alkalmassá válik a növényházakban termesztett növények részbeni öntözésre (hidropónia), a növényházak nyári klímaszabályozásában hűtőközegként történő felhasználására és különböző halfajok nevelésére.

A hidropóniás termesztés során zárt termesztő berendezésben a mikrozöldeket, talaj nélkül, automata klímaszabályozással állítják elő, a szükséges fény is mesterségesen szabályozott, világító dióda alapú fényforrás segítségével.

„A rendszerek lehetővé tennék a teljesen tiszta, növényvédőszerektől mentes, magas beltartalmi értékű zöldségfajok termesztését” – olvasható a projektanyagban.

Paradicsom termesztése
Az agrárprojekt keretében egy növénynövekedést serkentő mikrobiális készítmény előállítását is tervezik (Fotó: Veresi Paradicsom Kft.)

Vizsgálják a hidropóniás termesztésből elfolyó víz akvapóniás hasznosításának lehetőségét is

A tervek szerint kifejlesztenek egy hatékony, jól tárolható és könnyen adagolható növénynövekedést serkentő mikrobiális készítményt, illetve levéltrágyát, amely alkalmazható hidropóniás rendszerekben, serkentve a gyökér- és hajtásnövekedést, illetve növelve a fotoszintetikus aktivitást.

A projekt eredményeként létrejön egy molekuláris biológiai alapú, a rendszerhez optimalizált növénypatogén kimutatási módszertan is, amely támogatja a célzott beavatkozást a növénynevelés során.

A projekt összköltség csaknem 1,2 milliárd forint, tagjai:

A kutatáshoz több mint 700 millió forint támogatással járul hozzá a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc