Fenntartható mezőgazdasági modell az agrárgazdaság fejlődéséért

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 21.

A fenntarthatóság, a digitalizáció és az innováció jelentőségét hangsúlyozták az Agrárminisztérium előadói a Magyar Tudományos Akadémián megtartott Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért elnevezésű konferencián.

A fórumon Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős és Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kiemelte a szakirányítás céljait. A fenntartható fejlődés ma már nem csak az államok és a nemzetközi szervezetek fontos ügye, hanem maguk a gazdasági szereplők is kezdeményezőivé válnak a sürgető technológiai átállásnak. Fő célkitűzés a környezet elhasználódásának megakadályozása, amit úgy kell véghezvinni, hogy közben ne mondjunk le sem a gazdasági fejlődés, sem a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényeiről. E célokat a mezőgazdaságban az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) hivatott lebontani az egyes térségekre és folyamatokra.

Ma már nyilvánvaló tény, hogy csak a fenntartható mezőgazdasági modell biztosíthatja az agrárgazdaság fejlődését. A növénytermesztésben a fenntarthatóságot az integrált növényvédelem jelenti. A növényvédő szer gyártók részéről a legfőbb hozzáadott érték a fenntartható mezőgazdaság egyik kulcsfontosságú előfeltétele, az egyre modernebb technológiákat biztosító növényvédő szer hatóanyag innováció.

A mezőgazdasági termelés biztonsága túlmutat a megtermelt élelmiszer mennyiségi és minőségi biztonságán, s magában foglalja az élelmiszertermelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is: ennek kiinduló pontja az agrárkörnyezet védelme, beleértve a termőföldjeink állapotának megőrzését, valamint az okszerű és fenntartható növényvédelmet is.

A jövő agráriumának kialakításakor a fenntarthatóságot, az innovációt és a digitalizációt az eddigiekhez képest még erősebben kell megcélozni a nagyobb teljesítmény érdekében. Fontos előrelépés, hogy már elkészült a Digitális Agrárstratégia, ami megteremti a magyar mezőgazdaság digitális alapokra helyezésének kereteit. Ez illeszkedik abba a kormányzati modellbe is, amely a Digitális Jólét Programon keresztül fejleszti az országban a korszerű digitális környezetet.

Összeállította: Csomor Zsolt