fbpx

A korszerű tömegtakarmányozás új lehetőségei

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 22.

A korábbi Noack rendezvényekhez kapcsolódva, ezúttal a tejsav baktérium tenyészettel kezelt, kombinált szilázskészítésről és a lenmag etetés eredményeiről számoltak be a Noack Kft. meghívott előadói. A tanácskozást követően a Lakto Kft. tehenészetében a gyakorlati eredményeket tekintették át.

A dabasi tehenészetben a Noack által forgalmazott szinte valamennyi terméket használják a jószágok tartásában.

Az ország egyik legsikeresebb agrártelepén évente 12 ezer liter a tehénállomány tejátlaga.

Takács Tamás, a Noack értékesítési vezetője utalt rá, a jó tömegtakarmányozás feltételeinek a megteremtése nagy feladat egy tehenészet számára, illetve tavaly az aflatoxin okozott sok gondot.

A Noach készítményei segítségével nagy mennyiségben, mégis jó tömegtakarmányozás érhető el.

Az eredmények bemutatására hazánkba érkezett Ulrich Koch, a Dr. Pieper cég képviselője, aki a Berlintől alig 70 km-re fekvő ökológiai gazdálkodást folytató tehenészet tömegtakarmányozásáról tartott előadást.

Bern Pieper tehenészetében gyógyszert csak végveszélyben használnak.

Igaz, az öko rendszerben kevesebb tejet adnak az állatok, a tejet viszont magasabb áron értékesíthetik.

A tehenészetben 640 állat kérődzik, évente 2,4 millió liter tejet fejnek, tehenenként átlagosan 9000 litert.

A gazdaságban 322 hektáron termelnek füvet, valamint 1106 hektár szántót művelnek az összesen 1428 hektáros gazdaságban. Holstein Fríz fajtát tartanak, a tej zsírtartalma 3,9 százalék, 3,17 százalék a fehérje.

 

 

A korszerű tömegtakarmányozás új lehetőségei

 

Ulrich Koch kifejtette, hogy a tehenek naponta 6,5 kilogramm rozs szenázst, 5 kilogramm fű és pillangós szenázst és 1,4 kilogramm csillagfürtöt kapnak.

Az állatok elfogyasztanak 0,2 kg keserűsót.

A silókukoricát Berlin térségében nehezebb megtermelni, mint például Magyarországon, emiatt az öko-tehenészetben lényegesen több fű, rozs és lucerna kerül a takarmányba, és az állatok kijárnak a legelőre.

Nagyon fontos a tömegtakarmány előkészítése, ügyelnek a tárolók tisztaságára, rendjére.

Ulrich Koch részletezte a jó szilázs készítés módját, időzítését, a takarmányok jellemzőit, a tárolási hibák csökkentésének lehetőségeit, s eközben ismertette a legújabb eljárásaikat.

A lényeg az, hogy az etetni való ízlik az állatoknak.

Az ő eljárásuk alapján tavaly 60 ezer tonna szilázst készítettek Németországban.

Megalkottak egy silóprogramot, amelynek fő eleme a silókukorica, lucerna, fű, cirok.

Fő cél, hogy javítsák az erjedési folyamatot, növeljék az energia koncentrációt és emeljék az állatok teljesítményét.

Ennek kapcsán Bio-Sil tejsavbaktériummal erjesztett szilázsról beszélt, melyből 1 gramm a tonnánkénti hozzáadott mennyiség.

A jól emészthető takarmány etetésével magas tejtermelést lehet elérni.

A silókukorica esetén lehet csak tejsav baktériummal dolgozni, a nehezen erjeszthető szilázsokhoz például melaszt adagolnak.

Ha nagyon száraz a takarmány, vízzel kiegészíthető.

Ulrich Koch számos gyakorlati példát ismertetett a silókészítéshez használt tejsav baktériumos és a hangyasavas eljárásokról, illetve bemutatta ezek kombinációit a különböző növények tartósítása esetén.

Végül úgy fogalmazott, a legjobb tartósítást a Bio-Sil + hangyasavval lehet elérni, amelynek persze alapfeltétele például a lucerna ideális aratási ideje, amikor túlnőtte a rizlinges üveg magasságát.

A Noack konferencia másik érdekes témája a takarmányrozs etetése volt.

A takarmányrozst inkább zöldtrágyának tekintik sokan, sem minthogy takarmánynak.

Jellemzően későn aratják le, és nem alkalmas rendes silótakarmány készítésre, ez volt az oka, hogy eddig a szarvasmarha-állomány számára a takarmányrozs nem szerepelt a receptúrákban.

Aktív Bio-Sil alkalmazásával vált lehetővé a tartósítás.

A takarmányrozs-szilázs a nagy teljesítményű tehenek etetésénél a fűszilázst helyettesítheti.

 

Ez a takarmány nagyon jól alkalmazható a takarmányhézagok betömésére a kora nyári takarmányozásban.

Ulrich Koch elmondta, 64 hektár rozst vetettek szeptember elején a nyári búza után, a rozs áprilisba nyúlóan növekedhetett.

Amikor a kalász érezhető volt, de a toklászok még nem voltak láthatóak, levágták, rendre rakták.

Egy nap után a zöld anyagot 4 cm-re aprították, hozzáadták a Bio-Silt. A beoltott takarmány három napon belül egy stabil, alacsony értékű ph-t ért el. A szilázs magas tápértékkel rendelkezik, etetése nem váltott ki negatív hatást a tejhozamra, ellenkezőleg, enyhén emelkedett.

Egy francia módszert is megismerhettünk Dabason: ahhoz, hogy több silókukoricát lehessen etetni a jószággal, lenmagot kevernek az etetni valóba.

Ezáltal kevesebb szenázst igényelnek a tehenek, illetve funkcionális élelmiszert lehet előállítani az így kapott tejből, ráadásul a lenmag használatával lényegesen csökkenthető a metánkibocsátás.

A lenmag legfontosabb összetevői hasonlóak a friss fűéhez.

A lenmagot speciális módon darálják, sajtolják, magas nyomáson préselik, így nyitottabbá válik a sejt, könnyebben felszívódik, így a benne lévő olaj jobban hasznosul az állat emésztésekor az egyszerű lenmag darához képest.

A jószág bendőjében gátolja a gázok képződését, így az állat plusz energiához jut.

A receptúra beállításával megfelelő bendőműködés érhető el, a tejzsírtermeléshez is kevesebb energiára lesz szüksége.

A lajosmajori tehenészetben tavaly végeztek egy kísérletet, ami jó eredményt hozott.

Erről számolt be Brydl Endre, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar professzora, aki ismertette az Easyln 100/50 feltárt lenmagdarás kísérlet tapasztalatait, közte, hogy az Omega-3 zsírsavat tartalmazó speciális készítmény sokkal kisebb etetni való mennyiséggel is jól alkalmazható.

A készítmény előnyösen megváltoztatta takarmányozási szempontból a lenmag jellemzőit.

Jelentősen növelte a linolinsav-tartalmat, és jelentős egészségügyi hatást is észleltek a kísérleti állatok esetében, többek között a szív- és az érrendszerre kifejezetten jótékony, illetve gyulladás és stressz-oldó.

A kontroll csoportban naponta 14 kilogramm abrakot etettek, a másikban 8 kilót.

 

Ez utóbbi adagban használták az Easyln készítményt.

Dióhéjban az eredmény: az energiaforgalmi paraméterek közül majdnem meghatározó a glükóz-koncentráció fölénye a kontrollal szemben.

A fehérjeellátottságban alacsonyabb karbamid koncentrációt mértek.

A savakat tekintve is kissé jobb eredmények születtek, de az összes zsírsavat tekintve jelentős volt az eltérés a két csoport között.

A kutatók arra jutottak, hogy az Easyln adagolásával elért alacsonyabb mennyiségű abrak etetése kedvezően befolyásolta a bendőfolyadék mintáit, például a ph értékét és az ammónia koncentrációt.

Ha alacsonyabb a keletkező ammónia mennyisége, úgy a bendőfalon kevesebb szívódik fel, illetve a májban kevesebb a karbamid szintézis.

A dolog lényege, magasabb szénhidrát anyagcsere paramétert mértek, többek között kiegyensúlyozottabb volt az energiaforgalom, s az állatok egészségesebbek maradtak.