Baján tartotta szőlészeti gépbemutatóját az Auditker Kft.

A bemutató célja átfogó volt, hiszen a közelgő kertészeti géptámogatás kapcsán a gazdák döntésének előkészítésében szerettek volna segítséget nyújtani oly módon, hogy nem csak a pályázathoz szükséges száraz információk előadásával, hanem a szőlőtermesztésben használatos nyári munkák gépkapcsolatait – és a tavaszi nyári munkák gépeit is alaposan ismertették a nyílt nap keretében. Minderről a házigazda Bobor Ákos gondoskodott.

A munkagép paletta

Lotti PA 10 Csonkázó munkagép a felesleges hajtások eltávolítására szolgál. Kevés ilyen található Magyarországon. Dupla alternáló késes szerkezettel rendelkezik, amelynek van egy 2 m-es függőleges, illetve 1 m-es vízszintes vágófelülete. Ezen kívül rendelkezik az alján egy ún. hajtásemelővel, melynek leginkább a „függönyszerű” felületeknél, például a zöldmetszésnél van jelentősége, hiszen a hajtásemelő tulajdonképp beemeli a penge elé a felesleget, ezáltal a kaszapenge makulátlanul le tudja azt vágni. Az eszköz szokatlansága ugye a dupla alternáló késben rejlik, mely szinte olyan munkafelületet biztosít, mintha metszőollóval vágnánk egyenként a felületet. Így végeredményként egy meglehetősen szép, homogén metsz lap felület tárul elénk. Kései öntisztítóak, ami megkönnyíti a munkánkat.

lamborghini traktor szőlőművelés

Lotti IT 15 E Soralj művelő sokoldalú, széles körben felhasznált munkagép. Alapvetően a soralj művelésére alkalmazzák, de szőlő kiszedésére is tökéletes lehet. Főként a tőkék körül lévő talaj megmozgatására és tisztántartására hivatott. Az alapgép különféle adapterekkel bővíthető. Magyarországon leginkább a forgókapával vagy forgóboronával egészítjük ki. Az alapgép egy elektrohidraulikus vezérlésű eszköz, mely a traktortól kapja a hidraulika ellátást, viszont a funkciók működtetését, nem a traktor vezértömbje szabályozza, hanem maga az elektromos kezelőpult. A fiatal ültetvényekhez precízebben beállítható az eszközünk, az öregebbekben előfordulhat egy kis kihagyás néhol. A forgókapának kitűnő a bedolgozó képessége, még a kötöttebb talajon sem csinál úgymond talpakat, hanem gyönyörűen lazítja azt. Erőgép igénye 35 LE. Létezik piacon egy IT 10-es kistestvér gép is, ami 2,5 méter alatti sortávolságra tökéletes, míg a 15-ös 3,5 méteres sortávig használható.

Berti TFB Zúzó széria elsősorban gyümölcsfaültetvények ápolására kifejlesztett gép, de alkalmas gyep, bozót, ágnyesedék zúzására is. A gép mechanikusan vagy hidraulikusan oldalra kitolható. Kések: „P” kalapács, vagy „Y”. Aprítható átmérő: max 10 cm. Támasztóhenger átmérője: 139 mm, illetve 194 mm, vagy önbeállós támasztókerék biztosítja a szintezést. A kiállított „Y” típus gépről elmondható, hogy nagy erővel van felruházva, így a mostohább adottságú szőlőkben is kitűnően megállja a helyét.

Erőgépekből három került bemutatásra

A Lamborghini RF 80 traktor, melyről alapvetően tudjuk, hogy nem a szőlőművelés traktora – bár ez alapjába véve sortávolság függő természetesen -, inkább gyümölcsösökben alkalmazzák. Teljesítménye 82 LE, 3 hengeres motorral ellátott, elsősorban permetezésre, ápolási munkára ajánlott, talajmegmunkálásra már kevésbé. Teljes mechanikus irányváltóval rendelkezik. Fülkéje túlnyomásos klimatizált, aktív szénszűrővel. Hátrányaként említendő, hogy kifejezetten komolyabb talajmunkára, – például ahol tárcsákat kellene húzni, már – nem ajánlott. Viszont nagy előnye, hogy a fogyasztása kifejezetten alacsony

A Lamborghini RS 80 erőgép kifejezetten keskenyebb szőlőkben ajánlott, mivel kb. 1,3 méter szélesség jellemzi. Szerkezetében szinte teljesen megegyezik az RF 80-as traktorral, csak a hidak szélességében különböznek egymástól.

Lamborghini R2 90 bemutatása során elhangzott a következő mondtat -„Ha Ön egy igen jó súly – lóerő elosztású, gazdaságos üzemeltetésű traktort keres, akkor a Lamborghini R2 az Ön választása. Innovatív technológia, maximális kényelem, és dizájn harmonikus ötvözete a Lamborghini.” A felvonuló traktort alapjába véve szélesebb nyomtávra tervezték. Jó fordulóképességének köszönhetően szőlőkbe, gyümölcsösökbe egyaránt tökéletes választásnak bizonyulhat ez a modell.

A Baján megrendezett bemutatón széleskörű rávilágítást kaphattak a kilátogató gazdák a szőlőtermelés kicsit specifikusabb munkagépeire, és a hozzájuk jó választásnak bizonyuló erőgép kombinációkra egyaránt.

auditker erőgép Lamborghini öntözés szőlészet-borászat technika traktor