fbpx

Itthon is a 653 lóerős, hevederes óriás lett az év traktora

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 14.

Iszonyú erő, mégis kisebb talajtömörítő hatás, a hatalmas méretek ellenére nagyon könnyű kezelhetőség – mind az AGritechnicán, mind az AGROmashEXPO termékpályázatán kiemelték a XERION 12-es sorozatát.

Az Agritechnicán „Az Év Traktora 2024”

…verseny győztesének választották a Claas Xerion 12.650 Terra Trac-ját. A Mercedes-Benz OM 473 motor által leadott 653 lóerővel a Claas Xerion 12.650 Terra Trac a világ legerősebb, fokozatmentes sebességváltóval szerelt erőgépe. A konstrukció megtartja a Xerion traktorok fő jellemzőjét, a két kormányzott járóművön az 50:50 arányú elosztást, maximalizálva a vonóerőt és minimalizálva a talajtömörödést. A rendelkezésére álló komoly teljesítmény és méretek ellenére a Xerion nagyon könnyen kezelhető. Ez köszönhető a négy mechanikus tartománnyal működő, legújabb generációs Cmatic fokozatmentes sebességváltónak (ZF Eccom 5.5), amelyet a Cemos tanulási alapú rendszere és az információbevitel segít a vontatási és a ballaszt-optimalizálásban. Mindez egyértelmű előnyökkel jár a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás tekintetében.

Az AGROmashEXPO-hoz kapcsolódó

…termékfejlesztésidíj-versenyen, a nemzetközi fejlesztések Gépesítés kategóriájában is ezt a traktorsorozatot választották nagydíjra érdemesnek. Az erőgép leírásához még annyit, hogy a 2.0-ás alacsony motorfordulatszámú koncepciónak köszönhetően akár 3100 Nm maximális forgatónyomatékot képes leadni 1300 fordulat/perc-nél. A CMATIC fokozatmentes sebességváltóval 40 km/h maximális sebességgel képes haladni, hidraulikateljesítménye eléri akár a percenkénti 537 litert. Az újonnan kifejlesztett, csillapított TERRA TRAC háromszög alakú gumihevederes hajtásrendszer és a négyponton rugózott, a prémium traktorok közül a legnagyobb helykínálattal rendelkező fülkéből páratlan 360 fokos kilátás szintén a gép egyedülálló jellemzői közé tartozik, akárcsak a rendkívüli teherbírás és a két kormányzott tengellyel ellátott, teljes váznak köszönhető pontos kormányzás.