fbpx

Új időszámítás 2021-től a szőlő és borágazatban

Írta: Barna Ferenc - 2020 december 29.

A borászati tevékenységben résztvevőknek csak egyszer kell regisztrálni, adatokat megadni az ePincekönyvben, mivel egy rendszerbe integrálják a hegyközségek, a NAV, az Agrárminisztérium és a NÉBIH adatbázisait.

 

Magyar fehérbor
Magyar fehérbor (fotó: Barna Ferenc)

A legkisebb termelők számára a teljes körű elektronikus ügyintézés csak lehetőség

Karácsony előtt, december 23-án az Országgyűlés elfogadta a szőlészetről és borászatról szóló új törvényt. Cél: a magyarországi szőlő-bor ágazat hatékonyságának, fenntarthatóságának és jövedelmezőségének javítása, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése. Ezért e tárgykörben az adatszolgáltatási kötelezettséget átdolgozták, és lehetővé tették jogszabályilag az elektronikus ügyintézést.

Az adminisztrációs terhek csökkentésének technikai alapja az ePincekönyv, amely egyrészt összeköti a már létező informatikai rendszereket, másrészt az elektronikus ügyintézés felületeként szolgál majd.

A törvény 2021. augusztus 01-én lép hatályba. Addig még jelennek meg rendeletek, melyek a részletszabályokat tartalmazni fogják. Az agrártárca tájékoztatása szerint a digitális térben csak fokozatosan kell felköltözni az érintetteknek, a legkisebb termelők számára a teljes körű elektronikus ügyintézés nem lesz kötelező.

Az új törvény megalkotását indokolta, hogy a szőlő- és bortermelés jelenlegi jogszabályi kerete összetett, ugyanis a 2004. évi bortörvény mellett számos jogforrásra épül. A további módosítások a törvények és rendeletek értelmezését és alkalmazását már csak nehezítenék.

 

Az új törvény Magyarország lényeges szegmensét érinti

A 22 hazai borvidéken 2019-ben 65 ezer hektár borszőlővel beültetett terület volt, melyen a fehér és kék szőlőfajták aránya 68:32%. A csemegeszőlővel foglalkozó területek még ezen felül vannak.

Az ágazatban 42 ezer hegyközségi tagot regisztráltak 2016-os adatok szerint.

Közel 800 cég foglalkozik főtevékenység szerint szőlőbor előállítással. Számuk 2010 óta csökken, összbevételük viszont növekedett. 2018-as árbevételük 119 milliárd Ft volt, ebből 22 borászati cég milliárdos forgalmával a szektor összárbevételének több mint 60%-át tudhatja magáénak.

 

magyar bor
Közel 800 cég termékeit tehetjük az asztalra (fotó: Barna Ferenc)

 

A felkészülést időben meg kell kezdeni, hogy ne zavarja meg a szüretet

Az új jogszabály szakmai szervezetek aktív közreműködésével készült. A részletszabályokat tartalmazó kormány- és miniszteri rendelet tervezetével kapcsolatos egyeztetések megkezdődtek. Megjelenésük az illetékes tárca tájékoztatása szerint 2021 első negyedévében várható.

Ezzel párhuzamosan megkezdődik az új szabályok alkalmazására való felkészülés. Erre a termelőknek időben figyelmet kell fordítani, mivel a jogszabály közvetlen a 2021-es szüreti szezon elején fog hatályba lépni – erre hívta fel korábban a figyelmet Font Sándor, országgyűlési képviselő.

A felkészülés jegyében a minisztérium tájékoztató rendezvényeket fog tartani, amelyekre már most lehet regisztrálni a [email protected] email címen.

További tájékoztató olvasható az Agrárminisztérium által működtetett tematikus borászati weboldalon.

 

Forrás: MTI