fbpx

A gazdáknak se jó: kettős présben a hazai etanol

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 29.

Elképesztő mértékben növeli kibocsátását a brazil etanol-ipar. A Mercosur-megállapodással és a keleti konkurensekkel a nyakunkon ez nem éppen jó hír a hazai, kukoricaalapú etanolgyártásban érdekelt gazdaságoknak.

 

etanol

 

Már megint a kvóták…

…legalábbis akkor, ha a szakértők azon aggályait vesszük alapul, amelyek évek óta figyelmeztetnek a dél-amerikaiakkal kötött európai szabadkereskedelmi egyezmény veszélyeire. Magyar szempontból elsősorban a baromfi-, az etanol- és a mézkvóták okoznak súlyos aggodalmakat. Az etanol 650 ezer tonnás kvótája kifejezetten nem kedvező számunkra. Egyrészt a fő vásárlónak számító német piac 2018 óta zsugorodik, másrészt a cukornádalapú termékek jóval olcsóbbak, mint a világpiaci hatásoktól függő kukoricaalapúaké. A hazai piacot, ha nem is ma, de holnapután az ukrán és orosz feltörekvő kibocsátás is fenyegeti, hiszen hazánk etanoliparának fő előnyeit érinti érzékenyen a közelben majdan előállított olcsó termék (lásd még erről az Agrárágazat januári számában Reng Zoltán tájékoztatását!).

 

etanol

Jobbról-balról konkurensek fenyegetik (Forrás: Horizont Média/archív)

 

Százmillió plusz literek hónapok alatt

Mindehhez képest Brazília az idei 2,1-ről 2,75 milliárd literre növeli kukoricaalapú etanolgyártását a 2020/21-es gazdasági évben – jelentette be a brazil Nemzeti Kukorica-etanol Uniója (UNEM) a napokban. A növekedés ütemét jól jelzi, hogy csak az idei első 10 hónapban – két új üzem elindításával – nőtt a kibocsátás 2,1 milliárd literre, és jövőre egy újabb üzem is megkezdi működését.

A brazil etanolgyártási offenzíva nemcsak a magyar és európai, hanem az észak-amerikai érdekeltségeket is negatívan érinti. Az USA máris arra készül, hogy 20 százalékos vámot vetnek ki az USA összes etanolimportjára.