fbpx

A kukorica többre képes – tegyük azzá!

Írta: - 2018 április 12.

A kukorica termesztésében is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja, akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A BactoFil® A10 alkalmazása az ismert kumulatív hatások révén a következő módon támogatja a kukoricát.

1.  Tápanyagok hozzáférhetőségének biztosítása
A levegő nitrogénjének megkötése, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek felvehetővé tétele.

2. Bioaktív anyagok termelése
A gyökérzónába oltott BactoFil® A10 hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő.

3. Biokontroll-tevékenység
A BactoFil® A10 törzsei jelentős menynyiségű antibiotikumot és ún. sziderofor (Fe+++ megkötő) vegyületeket termelnek. Megvédik az életterüket, azaz a gyökérzónát és a gyökeret a káros szervezetektől, biztosítják azok higiéniáját.

4. Talajszerkezet-építés
A talajépítő elemeit (többek között) a BactoFil® A10 egyes törzsei által termelt cukrok, nyálkaanyagok ragasztják össze aggregátumokká. Így javul a talaj szerkezetessége, levegő-, víz- és tápanyag-gazdálkodása.

5. Cellulózbontás
A humifikációban is jelentős szerepe van a BactoFil® A10 baktériumainak. Levegős viszonyok között segítik az elhalt növényi részek bontását, amelyek így a növények számára is felvehető tápanyaggá alakulnak. A bontásához szükséges nitrogént a levegőből köti meg, csökkentve a káros pentozánhatás kialakulását.

1. A talajoltás hatása  a kukorica fejlődésére
(AGRO.bio Demo Farm Projekt, 2016–2017)

2. A talajoltás hatása  a kukorica termésére
(AGRO.bio Demo Farm Projekt, 2016–2017)

A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét. Képessé teszik a növényt egy magasabb terméshozam elérésére, illetve megnövelik a termésbiztonságot.
 A talajoltás nem önálló technológiai elem,hatása a termesztéstechnológia részeként érvényesül. Számos üzemi kísérletben igazoltuk a BactoFil® talajoltás pozitív hatását. A vegetáció alatt végzett értékelések azt mutatták, hogy a gyökér- és zöldtömeg átlagosan 12-15%-kal növekedett. Ez a biostimuláló hatás – többek között – a gyökérzóna megnövekedett aktivitásának (hormontermelés, tápanyagok mobilizálása) köszönhető. (1. grafikon) A 2. grafikon a BactoFil® A10 önálló és a KiteStart® Liquid NP, az Amalgerol® vagy a TrichoMax® készítményekkel való kombinációjának hatékonyságát mutatja a kezeletlen kontroll 100%-ához viszonyítva.A javuló növényi paraméterek hatására a kukorica a vegetáció során jobban tudta hasznosítani a rendelkezésre álló alapanyagokat. Ezt az értékelések során a csövek tömegének, illetve a hozamnak (t/ha) a változása mutatta a kontroll terület 100%-ához viszonyítva. Alkalmazásával javul a terméspotenciál kihasználása, amit az egyéb agrotechnikai elemek és a termesztési feltételek optimalizálása is befolyásol. A következő, 3. grafikonon a Demo Farm Projekt keretében végzett vizsgálatok eredménye is igazolja a fenti állítást. A kontroll terület 100%-ához viszonyítva mutatja a talajoltás potenciált növelő hatását (13-14%), amely aztán a termesztési feltételek korlátozó hatásának ellenére is hozamnövekedésben (8%!) realizálódik. (Megjegyzés: a grafikon első három paramétere a növény, míg a hozam a terület „teljesítménye”, értékét egyéb tényezők befolyásolhatták.)

3. A talajoltás átlagos hatása kukoricában
(AGRO.bio Demo Farm Projekt, 2016–2017)

Az AGRO.bio talajoltó készítményei és termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2018-as szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra (http://www.agrobio.hu)! Növelje a növénytermesztés biztonságát, és őrizze meg talajainak termőképességét az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!

Szabó István
AGRO.bio
http://www.agrobio.hu