fbpx

Én még ilyennel nem találkoztam…!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 29.

– mondja a Csorna környéki növénytermesztő gazda, aki a Doxmand vadriasztókkal elérte az optimális kármentességet

A bogyoszlói Molnár Péter évek óta küszködött a vadlibák, erdei vadak okozta károkkal. Sőt, a szomszéd állattartó gazdaság felé közlekedő patkányok, nyestek is problémát jelentettek. Aztán év elején az AGROmashEXPÓ-n találkozott a Doxmand-technológiával, és a következő történt…

 

Hívtak, jöttek, segítettek

A vadlibák előszeretettel ették ki a kelő kukorica csírás magjait a földből. Ha megjelentek csapatostul, ott nem sok növény termett utánuk… Meg aztán ott vannak a Csorna környéki erdők, amik mellett a napraforgóm, a kukoricám esett a vadak útjába. Minden évben egy-másfélmilliós kárunk volt ebből. Azt meg mindenki tudja, milyen nehéz a vadásztársaságokkal megalkudni. Úgyhogy elegem lett, és az AGROmashEXPÓ-n úgy döntöttem, kipróbálom ezt az ultrahangos technikát – idézi fel Molnár Péter. – De én még ilyennel nem találkoztam …! Tudja, hogy van ez: az ember sokakkal beszélt az expón, mindenki adja a névjegykártyát, ígéri, hogy majd felhív, de aztán persze csak kevesen veszik a fáradtságot. A Doxmand szakemberei viszont nemcsak visszahívtak, hanem el is jöttek, ingyen hozták a tesztre szánt készülékeket, és rám bízták, hogy próbáljam ki. A magamfajta parasztembereknek ez a meggyőző emberi és üzleti magatartás – teszi hozzá a bogyoszlói gazda.

 

vadriasztó
Szinte 100 százalékban kármentes maradt a tábla
(Forrás: doxmand.hu)

 

Azóta nincs kár, nincs vita

Bár idén enyhébb volt a vadlibajárás, mint a korábbi években, mégsem volt felesleges a néhány tízezer forintos Doxmand-technológia telepítése. – Két darab, összesen 8 „hangszórós” változatot vettem a kukorica- és napraforgótáblákra: oda, ahol a legnagyobb a vadnyomás. A Doxmand-osok akkor is kijöttek, hogy segítsenek a telepítésben. Úgy helyeztük ki a vadriasztókat, hogy elég magasan legyenek, ne árnyékolják le a kelő növény. Jól eltalálták a kihelyezést. Ott, ahol addig a nagy taposás, legelés ment, ott most legfeljebb ha 40-50 tányért ettek fel az állatok, egyébként szinte 100 százalékban kármentes maradt a tábla! – mondja Péter. – Így aztán nem kell a vadásztársaság méltatlan kártalanítási ajánlataival, meg a kéthónapos időpontot adó vadkárszakértővel bajlódni: nincs kár, nincs vita. Vagyis nemcsak anyagilag térül meg az ultrahangos vadriasztás, hanem időben, energiában is. Ugyanezt az eredményt spray-vel nem értem volna el. Rádásul a készüléket egyszer megvettem, de az jövőre is itt marad, használható lesz, vagyis néhány tízezer forintért milliós kárt előzök meg.

 

A rágcsálóinvázió is megszűnt

A technológia ugyanakkor nemcsak a földeken, hanem a gazdaság környékén is jól működik, és beválik. – A szomszéd gazdaságban állatok is vannak, viszont nálunk jártak el a patkányok, nyestek, sok gondunk volt velük. A Doxmand oda is gálánsan ajánlott kipróbálásra egy készüléket. A hatás? A patkányinvázió teljesen megszűnt, és a nyestet teljesen eltakarította a környékünkről, legalábbis a kerítéseinken kívülre szorította őket – összegzi a tapasztalatait Molnár Péter. – Úgyhogy jó szívvel és bátran ajánlom ezt a megoldást mindenkinek. Emberileg és szakmailag is korrekt a Doxmand. A gazda nyilván mindig kell védekezzen, mindig kell járja a földjei környékét. De a vadak elleni védekezésben kiváló, kíméletes, mégis hatékony megoldás az ultrahangos vadriasztók kihelyezése.

 

E-mail: [email protected];
telefon: +36 30 692 8785;
web: www.doxmand.hu