fbpx

Októberben esedékes feladat, ha támogatást igényelne galambbeszerzés kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2020 szeptember 28.

Utolsó etapjához ért a haszongalamb vásárlásához nyújtott csekély összegű támogatási kérelem benyújtása, azonban most „átmeneti támogatás” címén, megváltozott nyomtatványon igényelhető!

 

 

A tavalyi évben az agrár tárca a haszongalamb vásárlás támogatásával igyekezett az e területhez kapcsolódó hazai termelést beindítani, megcélozva a belföldi- és export piacot, ugyanis ez az agrártermék az utóbbi évtizedekben méltatlanul háttérbe szorult. A galambhús alacsony zsírtartalmú, koleszterinben szegény, ezért is könnyen emészthető élelmiszer, fogyasztása nagyban segíti az egészség életmód kialakítását. A világ számos országában, Európában és azon kívül is a galambhús beépült a fogyasztók étrendjébe, és a vendéglátás kínálatába egyaránt.

Az egységes testméretű, magas húsarányt produkáló (akár a 70 %-ot is elérheti) galamb keresett és kifizetődő exportcikke lehet hazánknak. Ezt támasztja alá Gyulai Gábor, húsgalamb tenyésztő is, aki elmondta, hogy termelésének, több mint 90%-a exportra megy. A megfelelő fajtaválasztás mellett, korszerű tenyésztéstechnológia alkalmazásával könnyen nyereségessé tehető a hazai húsgalamb tenyésztés, de ehhez kell még a megfelelő, célirányos marketing is.

A vonatkozó 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet írta elő az igénylés szabályait, a tartalmi és a formai követelményeit. Korábban már kettő alkalommal lehetett benyújtani a kérelmet, most érkeztünk a harmadik, utolsó etaphoz: 2020. október 01-15. közötti adhatóak be az igények 2020. május 01. és október 15. közötti időszakra.

Jogcím: Az egyes agrár-, valamint mezőgazdasági csekély összegű támogatást tartalmazó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 41/2020. (VIII. 19.) AM rendelettel módosított, a haszongalamb vásárláshoz nyújtott csekély összegű támogatásról szóló 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet 6/B. § (1) bekezdése.

Támogatásra jogosult: aki a támogatási időszakban legalább 100 haszongalambot vásárolt, amelyeket állandó lábgyűrűvel láttak el.

A támogatás mértéke: a vásárolt haszongalamb ellenértékének 75%-a, de legfeljebb 6000 forint/haszongalamb.

A támogatás igényléséhez az N0217 számú, „Haszongalamb vásárláshoz nyújtott átmeneti támogatás iránti kérelem”elnevezésű nyomtatványt kell alkalmazni.

A részletszabályokat a Magyar Államkincstár 97/2020. (IX. 25.) számú KÖZLEMÉNYE tartalmazza.