fbpx

Galambbal is szárnyalhat a gazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 25.

A mai 25-ről évi 500, sőt, akár 1000 tonnásra is növelné a galambhús-termékkibocsátás nagyságrendjét egy most induló nemzeti program, ami egyben a vidéki megélhetést is segítené.

galamb

Újra szárnyalhatna

Magyarország még 40 éve is a világon dobogósnak számított vágógalamb-termékek előállításában, exportjában. Az akkor még többezres telepeken a Pannon Texán és az Ócsai King mellett más fajták is segítették az ágazatot. A háztáji gazdaságok évente csaknem 1000 tonna húsgalambot vágtak, és az áruink eljutottak Németországtól Kínán át az arab országokig. Ezek ma is célországok – vagy azok lehetnének –, de jelenleg a termelés még az évi 25 tonnát sem mindig éri el.

Ezen változtatna a Nemzeti Húsgalamb Program, amelyről nemrég Bárdos István (Postagalamb-szövetség) a Kistermelők lapjában azt nyilatkozta: egy év alatt 100 ezerre növelnék a programban résztvevő húsgalambok számát, s ezzel 5 év alatt 5000-1000 tonnára növelnék a termékkibocsátás volumenét.

galamb

A vidéknek is előnyt hozhat

A program három szintre épül: az önellátó háztáji-családi, az őstermelői-kisvállalkozói mellett a vállalkozási szint akár önkormányzatokat is integrálhat, illetve ezekhez csatlakozik egy legalább 3, minimum 1000 tenyészpáras, nagy mennyiséget és azonos minőséget produkáló mintatelep és integrációs központ. Már idén, a tavasz végén elindulhat a program 3-4 ezer fiatal galamb kiosztásával.

A program nemcsak az élelmiszer-export, hanem a vidék népességmegtartó képességének erősítése, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása szempontjából is előremutató.