fbpx

Öt típussal érkezett a Massey Ferguson 5S szériája

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 23.

Még karácsony előtt, dec. 21-én debütált a Massey Ferguson, az MF 5S széria öt típusát mutatta be a nemzetközi sajtó és a nagyközönség előtt. Az AGCO világmárkája az MF 8S gépek által megkezdett forradalmian új külsőbe csomagolta az 5S széria 105 és 145 lóerő közötti tagjait is. Így a sokoldalú Massey Ferguson 5S traktorszéria piacvezető kilátást biztosít, könnyű kezelhetőséggel és kényelemmel ötvözve minden szántóföldi, tejtermelő és állattartó gazdaság számára.

 

MF 5S.145

A Massey Ferguson 5S.145 traktor

 

Az MF 5S igazi mindenes erőgép, amely a szegmens követelményeihez illő teljesítményt és felszereltségeket tartalmazza. Az elődszéria- MF 5700 S sikereire épült, így a kezelési élmény is rendkívüli, míg a működési költségek alacsonyak. Az MF 5S kompakt méretekkel rendelkezik a tejtermelő gazdaságok és állattartó telepek igényeinek a kielégítéséhez, de a teljesítménye és tömege bőven alkalmassá teszik klasszikus, szántóföldi gazdaságokban való munkavégzésre is.

A vegyes és szántóföldi gazdaságok számára az MF 5S erőgépek számos meglepetést tartogatnak. Ilyen például a hátsó hárompont emelési kapacitása, amely 5.700 kg (lehet 6.000 kg is egyes felszereltségek mellett). A mellső emelőmű kapacitása 2.500 kg-ról, lenyűgöző 3.000 kg-ra emelkedett. A jármű megengedett legnagyobb össztömege immár 9.500 kg lehet, ami által az egyre nehezebb munkagépek is biztonsággal felkapcsolhatók rá.

A legmodernebb okosfarm technológiákról sem feledkezett meg a gyártó a tervezés során. Ezek a teljesítmény és termelékenység növelő kiegészítők, mint például a precíziós gazdálkodás eszközei, az MF Connect telemetriás rendszerek, MF Guide automata kormányzás, az MF Section Control szakaszvezérlés vagy az MF Rate Control változó tápanyagkijuttatási megoldások.

 

Massey Ferguson MF 5S felszereltség

Massey Ferguson MF 5S széria felszereltségek

 

MF 5S széria kiemelt jellemzői:

  • Három jól elkülönülő felszereltségi szint, hogy minden kezelői igénynek és munkagépnek megfeleljenek a traktorok.
    Az Exclusive modellek fullextrásak, ami többek között 110 liter/perces zárt központos hidraulika rendszert, akár 8 pár hidraulikaszelepet, külön hidraulika joystickot, Multipad joystickot, AutoDrive váltóautomatikát, digitális klímát, teljes fülke és mellsőhíd rugózást, prémium Superluxe vezetőülést és Datatronic 5 érintőképernyős terminált jelent.
    Az Efficient verzió hasonlóan magas felszereltséget kínál 2 elektromos és 2 mechanikus működtetésű hidraulika szeleppárral, rugózással, légkondicionálóval, karfás kezeléssel és opcionális Datatronic 5 terminállal.
    Az Essential modellek a Multipad joystick helyett a hagyományos MF T-váltókart használják, de opcionálisan elérhető hozzájuk a külön hidraulika joystick. A Speedmatching fokozatillesztés alapfelszereltség a Dyna-4-es verziókon, az AutoDrive váltó automatika nem. A munkahidraulika teljesítmény 58 liter/perc alapból, akár 4 pár mechanikus működtetésű hidraulika szeleppárral.
  • Új, gyári homlokrakodó megoldások segítik a munkát egyszerű rákapcsolással, kezeléssel és teljes irányítás mellett.
  • Piacvezető kilátás és manőverező képesség.
  • Csendes, továbbfejlesztett fülke, új ergonomikus kartámla, áttervezett kezelőszervek és rugózási rendszerek növelik a kezelő kényelmét.
  • Legújabb fejlesztésű AGCO Power 4.4 literes, négyhengeres, Stage V erőforrás és a traktor teljes élethosszán át kitartó All-in-One füstgázkezelő rendszer. Az optimális légellátás javítja a hűtést.
  • Választható, áttervezett Dyna-4 vagy Dyna-6 hajtóművek, alapfelszereltségben kuplungfunkciós fékpedállal és Speedmatching fokozatillesztéssel, AutoDrive váltóautomatikával.
  • Új, nagyobb teljesítményű rugózott mellsőhíd kialakítás.
  • Erősebb hátsó hárompont 5.700 kg emelési kapacitással minden típuson, opcionális fronthidraulika 3.000 kg emelési kapacitással. A megengedett legnagyobb össztömeg immár 9.500 kg.
  • Új, élenjáró Datatronic 5 és Fieldstar 5 érintőképernyős monitorok Smart Farm okosfarm technológiákkal, amelyek mind segítik a kezelést és növelik a hatékonyságot.

 

Megújult rakodó specialista

Az új MF 5S gépei tökéletes rakodós traktorok, piacvezető manőverező képességet, kiváló kilátást, vékony és lejtős kialakítású motorháztetőt és nagy teljesítményű hidraulika rendszert kínálnak. A rakodási munkák sokkal könnyebbek az olyan okos funkcióknak köszönhetően, mint a fékpedál kuplungfunkciója vagy a joystick kezelés. A Visio üvegtető a teljes emelési sugárban garantálja a tökéletes kilátást a mozgatott teherre.

Amellett, hogy rakodó előkészítéssel is kérhetjük, az MF 5S gépei elérhetők teljesen gyári felszerelésű homlokrakodókkal. A vadonatúj gyorscsatlakozó hatékonyan kapcsolja össze a rakodó gém és a traktor oldali hidraulika és elektromos rendszert, ami által rendkívül gyors és egyszerű a gém fel- és lerakása.

 

Gazdaságos teljesítmény

A legmodernebb 4.4 literes, négyhengeres AGCO Power motor teljesíti a Stage V füstgázkezelési besorolást az MF All-in-One technológiának köszönhetően. Ez az elegáns megoldás a traktor teljes élettartamára szól, és segít alacsonyan tartani a működési költségeket. A rendszer tartalmazza az SCR és DOC modulokat a koromkatalizátorral együtt – mindet egy kompakt egységben, ami a fülke alatt helyezkedik el. A hosszabb szervizintervallumok révén most már az olaj és üzemanyagszűrő is 600 üzemórás periódusban cserélendő, ami tovább csökkenti a költségeket.

 

Megújult, tökéletesen megbízható hajtómű

Minden MF 5S traktor elérhető Dyna-4 (16×16) és Dyna-6 (24/24) fél-powershift hajtóművel. Az Exclusive és az Efficient verziókon az AutoDrive váltóautomatika az alapfeleszereltség része, és kezelése a Multipad joystickról lehetséges. Az AutoDrive terhelés függvényében magától kapcsolja a fokozatokat a főcsoportokon belül szántóföldön, míg közúti tartományban minden rendelkezésre álló fokozatot magától kapcsol a váltó. Így közúton szinte teljesen automata váltót kapunk.

A Dyna-4 hajtóművel szerelt Essential verziók T-alakú váltóvezérlő karral és Speedmatching fokozatillesztéssel vannak ellátva. A Speedmatching a főcsoport váltáskor a terheléshez legjobban illő fokozatot választja ki a következő főcsoportban. A Dyna-6 modellek AutoDrive rendszerrel érkeznek alapból.

A minden típushoz elérhető mászófokozat akár 70 méter/óra haladási tempót kínál 34 collos felnikhez, illetve 80 km/h tempót 38 collos felnikhez.

 

A megerősített hátsó emelőmű nagyobb terheket mozgat meg

Teljesen újratervezték a hátsó emelőművet annak érdekében, hogy nagyobb legyen a kapacitása. Így az új hátsó hárompont akár 5.700 kg-ot is képes megemelni, ami 7%-kal nagyobb az elődjéhez képest. Bizonyos körülmények és felszereltségek mellett akár 6.000 kg emelés is megengedett. Az emelőmű újratervezése nemcsak extra erőt, de sokoldalúbb függesztést is lehetővé tesz, például a hidraulikus felső hárompont kitámasztó mostantól opcionálisan elérhető.

 

Az MF 5S-ben erősebb a hátsó emelőmű

Az új hátsó hárompont akár 5.700 kg-ot is képes megemelni

 

A megújult fronthidraulika tervezésénél a rugózott híddal való tökéletes együttműködést, és a 4 m-es fordulókör megtartását tartották szem előtt a mérnökök. Az emelőképesség 2.500 kg-ról 3.000 kg-ra növekedett. A megnövelt emelőerő elősegíti a műveletszám csökkentését, ugyanis egy munkamenetben az első emelőműre is szélesebb, nagyobb használati értékű munkagép kapcsolható.

A mellső függesztőmű sokoldalúan használható, ami a Front Pack csomagnak köszönhető: alapfelszereltségben 2 hidraulika csatlakozó van előre kivezetve, ami opcionálisan 4 darabra bővíthető. De természetesen a fronthidraulika igény esetén elérhető mellső hidraulika csatlakozók nélkül, illetve elektromos működtetésű hidraulika-szelepekkel is.

 

Érintőképernyős monitor és Smart Farming okosfarm megoldások már 105 lóerőtől

Az MF Connect telemetria mostantól opcionálisan minden MF 5S traktorok elérhető. A rendszer segítségével a teljes gépflottát távolról megtekintheti, ami a gépek aktuális földrajzi elhelyezkedését, megtett utakat, hatótávolságot jelenti többet között.

A Datatronic 5 monitor élenjáró kezelést biztosít és az Exclusive modelleken az alapfelszereltség részét képezi, míg a többi verzión opcionális tétel. Az ISOBUS kompatibilis, érintőképernyős terminál a traktor mindegyik funkciójának kijelzésére és kezelésére, illetve szinte bármilyen ISOBUS-os munkagép kezelésére alkalmas.

 

Okosfarm megoldások az MF 5S-ben

Érintőképernyős monitor és Smart Farming okosfarm megoldások

 

Minden MF okosfarm technológiai megoldás a Datatronic 5 monitoron működtethető. Ilyen például az MF Guide automata kormányzás centiméteres pontosságig, az MF Section Control szakaszvezérlés, illetve az MF Rate Control változó tápanyagkijuttatás is. A terminál  már 36 szekciót és öt különböző terméket tud kezelni.

A Datatronic 5 terminálra előre fel van telepítve az MF TaskDoc szoftver, ami táblaadatokat rögzít, mint például területtérkép, egységnyi üzemanyaghasználat. Segítségével egyedi munkajelentéseket lehet készíteni, illetve mérni lehet minden egyes hektár egyéni adatait (kijuttatott input anyag, üzemanyag-használat, idő, stb.)

Az MF TaskDoc Pro verzió tovább növeli a szoftver értékét, ugyanis itt már adathordozás is lehetséges az Agrirouteren keresztül a gazdaság farm management rendszerére, vagy a Next Machinery rendszerre. Amennyiben nem szeretne túl sok funkciót egy monitoron kezelni, úgy opcionálisan Fieldstar 5 kiegészítő monitor is elérhető a gépekhez második terminálnak.

 

Megújult külső

Az MF 5S színre lépésével a Massey Ferguson folytatja az MF 8S gépen látható formavilág bevezetését a többi traktorszériájába is. A neo-retro stílus az MF 5S esetében is visszaköszön, ami a modern fényszórókkal és a LED-es technológiával egészül ki.  A dizájn a márka történelme előtt tiszteleg: az MF 100-as széria által a hatvanas években használt szürke szablya elem megtalálható a motorház oldalán, illetve a fülke is szögletes kialakítást kapott.

 

Forrás: Massey Ferguson