fbpx

Dominó és horror jut eszébe az elemzőnek a szójaárak láttán

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 05.

Egy amerikai szakértő elemzése azt bizonyítja, hogy a korábbi évek többé-kevésbé kiszámítható viszonyai ellenére idén megjósolhatatlan, mi fog történni a szójaalapanyagok és –termékek kapcsán a piacokon.

szója

Szezonális nyugtalanságok

Az egyik piaci tényező a szezonális hatás. Különösen a kukorica- és szójapiacok esetében vannak bizonyos időszakok, amikor meghatározott piaci viselkedés várható. Nyilvánvaló példa erre a betakarítás idején tapasztalható alacsony ár. Egy másik szezonális várakozás arra vonatkozik, hogy a kukorica és a szójabab árai a tél folyamán általában kiegyensúlyozottak. Márciusban vagy áprilisban célszerű olcsó eladási opciókat keresni, majd májusban az idegeinket hamarosan próbára teszi az előttünk álló új terményszezon változékonysága. Egyes elemzők a nyugodt téli időszakban azt várták, hogy mind a régi, mind az új termésű kukorica és szója elkél, de nem így alakult. A szójabab esetében viszont a március hónap úgy telt, mint a bárány, akit gyorsan felfalt egy oroszlán – írja a DTN Six Factors Market Strategies elemzője.

Kína, Brazília, Amerika

A kereslet egyik motorja Kína. Amerikai eredetű szójabab-vásárlása 2022-23-ban 11%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ugyancsak rekordokat döntöttek az utóbbi egy évben a szójabab feldolgozására vonatkozó igények. A felvásárlói keresletet erősítik az olyan események is, mint az argentin szójatermés mennyiségének elmaradása a várttól a szárazság miatt. Ez egyben az árak emelkedésére is kihat. Ugyancsak a váratlan, sőt, rejtélyes hatások közé sorolja a szakértő a kínai szója árának hirtelen esését. Ez talán a Brazíliából érkező új szállítmányok és az Észak-Kínában terjedő afrikai sertéspestissel kapcsolatos aggodalmak kombinációja miatt következett be, ami veszélyezteti az idei sertéshústermelést. Ironikus, hogy a kínai szójabab iránti kereslet a COVID-19-cel kapcsolatos negatív sajtóvisszhang ellenére is szilárdan tartotta magát, most pedig összeomlott, miközben a kínai gazdaság fellendülőben van, a tőzsde pedig felfelé ível. Még a mezőgazdasági piacoktól relatíve távol eső, pénzügyi szféra hírei is hatnak a kereskedésre: az amerikai bankcsődökről szóló információk március 13-án, hétfőn érték el a piacokat, és fokozták a kereskedők félelmeit.

Tavaly nyár óta a legalacsonyabb az ár

A májusi határidős árak alapján a feldolgozott szójabab prémiuma a májusi szójabab költségéhez képest a március 6-i 3,31 dollárról március 23-án 2,15 dollárra csökkent, ami július óta a legalacsonyabb prémium a szójafeldolgozók számára. A váratlan kínai kereslet-összeomlás, az amerikai bankcsődök kirobbanása, tetézve a magasabb kamatlábakkal kapcsolatos, már korábban is meglévő félelmeket, valamint a szójatermékek iránti kereslet hirtelen bezuhanása egy olyan időszakban, amikor Argentína szárazsággal küszködik – mindezek egy hollywoodi horrorfilmbe illő részletek, vélekedik Todd Hultman, a DTN elemzője.

(Forrás: Magyar Szója)