fbpx

A közeljövőben mintegy ezermilliárd forinttal növelhető a hazai agrárium kibocsátása

Írta: - 2018 február 23.

Magyarország agrárkibocsátása példátlan módon, európai szinten mérve is jelentősen növekedett az elmúlt években, jelenleg mintegy 2650 milliárd forintra tehető. Ez a szám további 800-1000 milliárd forinttal fokozható az elkövetkezendő években – fejtette ki Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a „PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencián”.

A főigazgató emlékeztetett, hogy korunk mezőgazdaságának egyik nagy kérdése, hogy miként lehet a legkisebb ráfordítással a legnagyobb eredményeket elérni és ezt évről évre tovább fejleszteni. Ehhez ad jó támpontokat a precíziós gazdálkodás, hiszen a termelés már nem csupán hektárméretekben, hanem négyzetcentiméter pontosságú adatok szerint tervezhető. Hozzátette, hogy a hazai mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években örvendetesen nőtt, azonban ez még közel sem jelenti a magyar agrárium teljesítményének határát. A további erősödéshez azonban a megváltozott klímafeltételekre is választ adó technológiákat kell alkalmazni, nagy hangsúlyt kell fordítani az öntözés-fejlesztésre, precíziós technológiákat kell széles körben elterjeszteni és adaptált technológiákat kell kidolgozni a kedvezőtlen adottságú termőhelyekre.

Ha csupán a precíziós technológiákban rejlő módszereket nézzük, akkor azokban már önmagukban benne van a lehetőség, hogy hazai viszonylatban mintegy 350-400 milliárd forint növekedést érjünk el az alkalmazásukkal.

Gyuricza Csaba emlékeztetett, hogy ez a szám nagyjából a területalapon és állatalapon járó támogatás éves összegét jelenti, tehát igenis komolyan kell venni az ezirányú fejlesztési munkát, amelynek az elterjesztésében az innovációnak és a kutatásnak hatalmas jelentősége lesz a jövőben.

Összeállította: Kalmár Nárcisz