fbpx

Irányított mikrobiológia: kell ennél több?

Írta: - 2018 február 23.

Ha a tavaszi vetésűek magágy-előkészítéséről beszélünk, talán a legtöbben az általánosan elfogadott és megszokott gyakorlathoz fordulnak. Kevesen tehetik meg, hogy egy teljesen más szemléletből közelítsék meg a feladatot. Az AKG-programnak hála ma már a talajközpontú gondolkodás teret nyert, és egyre szélesebb körben ismertté válik mind a „talaj-baktériumtrágyázás”, mind a zöldítés stb. A talaj bizonyos szempontból az egyik legfontosabb befolyásoló tényezője az eredményes termesztésnek, így azt csak gondos előkészítéssel lehet a szolgálatunkba állítani.

Kézbe vesszük az irányítást

A termesztett kultúrnövény különböző fejlődési szakaszaiban más és más tápanyagigénnyel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a különböző mikro- és makroelemekre nem egyforma mennyiségben van szüksége. Nem egyenletes a vízigénye, és vannak olyan időszakok a vegetációs időszak alatt, amikor jobban sérülékeny akár a rovarkártevőkkel, akár a kórokozókkal szemben, de a gyomnövényeket is ide sorolhatom. Kialakulhat olyan helyzet, amikor egyszerűen nem képes a növény ezekkel a látható és/vagy láthatatlan ellenségekkel szemben felvenni a harcot. Itt segíthetünk mi – irányított mikrobiológiával! Egy irányított mikrobiológiai rendszer technológiába állításával egy bonyolultabb, összetettebb folyamatot indíthatunk be. A növényeknek az állandóan változó, rengeteg igényét direkt módon befolyásolni nehezen tudjuk. Illetve mindig csak egy-egy részfeladat teljesítésére van lehetőségünk. Tápanyag-utánpótlás műtrágyával gomba ellen, gombaölő szerrel, gyomnövények ellen gyomirtó szerrel, stb. Viszont az lenne a kívánatos, hogy az elvetett vetőmag a kezdetektől fogva megkapjon minden esszenciális, mikro- és makroelemet, ami a fejlődéséhez kell. Későbbiekben (ezen felül) szüksége van a különböző vitaminokra, hormonokra, enzimekre, hogy a védekezésre is képes legyen. Ezt tudja biztosítani a gondosan előkészített talaj.

A környezet is döntő

Vetni és ültetni csak megfelelően előkészített talajba lehet és érdemes. Különösen az egyre dráguló vetőmagok miatt van nagy jelentősége, hogy a kiváló minőségű vetőanyag megfelelő feltételek közé kerülve kezdje meg a csírázást. Az előkészítés nem egyetlen talajművelési eljárás, hanem azok sorozata. A mezőgazdaságban eddig a baktérium- és gombakészítmények is csak részfeladatok segítésére voltak alkalmasak. Kiválóan tudnak egy adott hiánytünetet kezelni (pl.: foszforhiányt), vagy egy adott kártevővel szemben felvenni a harcot (gondolok itt a fonálféregre és a hurokvető gombákra). Ugyanakkor gyakran tapasztalni azt, hogy hiába növeljük meg a hasznos talajbaktériumok számát, ha az anyagcsere-folyamataiknak nem felel meg a környezet, nem szaporodnak fel oly mértékben, ami befolyással lehetne a növényre.

Ma már rendelkezésünkre áll olyan készítmény és technológia is, ami a magágy előkészítésétől kezdve egészen a tarló lebontásáig képes a növény és persze a mi számunkra (is) kedvező folyamatokat segíteni, a környezet egészét befolyásolni. Ezáltal garantálja a hasznos mikroorganizmusok elszaporodását. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi, hogy a magágy előkészítéskor a talajban lévő tápanyagokat feltárja, és a vegetatív szakaszban már a növényke rendelkezésére álljon. A csírázás során a rügyecske és a gyököcske a magban felhalmozott tápanyagot használja fel. Ha a csírázást követően a fejlődés kezdeti szakaszától folyamatosan van a közvetlen környezetében annyi tápanyag, vitamin és hormon, amennyi szükséges akkor lehetséges, hogy az összes csíranövény fejlődésnek induljon és megmaradjon, a kelési veszteség pedig ezzel minimálisra csökkenjen.

Az irányított mikrobiológiai technológiával ez biztosítható. Biztosítható egyrészt az optimális termesztőközeg, a maximális tápanyagellátás, és nem utolsó sorban a biztonságos, fertőzésmentes környezet. Kell ennél több?

Magyar Nikolett