fbpx

Hatékony vízgazdálkodás a talajban, stabil hozam mellett, a klímaváltozás kihívásainak megfelelve, természetes módszerekkel?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 25.

Független kutatóintézet által végzett laboratóriumi elemzés mutatja be, milyen hatással van a francia SOBAC Bactériosol®-Bactériolit® talajjavító és trágyakezelő rendszere a talaj vízgazdálkodási képességére.

A klímaváltozás egyik aggasztó tünete az, hogy az egyre extrémebb aszályos időszakokat egyre intenzívebb csapadék szakítja meg, és ez a terméshozamokra is közvetlen hatással van. A talajok vízgazdálkodási képessége így egyre fontosabb szerepet kap. A SOBAC Franciaországban már csaknem 40 éve engedélyezett eljárása és termékei segítenek abban, hogy a gazdálkodók sikerrel, hozamveszteség nélkül tudjanak alkalmazkodni a klímaváltozás adta új kihívásokhoz, egyben pedig a környezetkímélő mezőgazdaságra vonatkozó egyre jelentősebb társadalmi igényeknek is megfelelnek. A kizárólag természetes anyagokból készülő termékek gyorsítják a talaj víz- és tápanyagraktárát biztosító humusz képződését, élénkítik a talajéletet, javítják a talajszerkezetet. Hatásukra csökken a kimosódás és az erózió, és csökkenteni lehet az öntözővíz mennyiségét is.

Az alábbiakban egy 2016-ban kielemzett, Franciaországban végzett több éves összehasonlító kísérlet eredményeit mutatjuk be.

 

összehasonlító kísérlet eredményei

 

A kísérletet egy homogén tábla kettéosztott részén végezték el. Az egyik táblarészt a kísérlet indulásakor már 4 éve kezelték a Bactériosol® komposztalapú talajjavító szerrel, a másik rész nem kapott ilyen kezelést. Minden más szempontból a két táblarész azonos művelés alatt állt (ugyanaz a főkultúra, ugyanolyan takarónövény, növényvédelem és tápanyagellátás).

A talaj vízháztartását 3 éven keresztül vizsgálták SENTEK kapacitív szondákkal. Két szondát helyeztek el, egyet a kezelt, egyet pedig a kezeletlen területen. A területen az elemzett évben kukorica főkultúra volt. A szondák 20 percenként, 10, 40 és 80 cm-es mélységben vették fel az adatokat, melyeket az irriMAX 6.0 programmal rögzítettek, majd független kutatóintézet, az AGRALIS elemezte őket.

A vizsgálat egyik része arra irányult, hogy kimutassa, van-e különbség hosszú távon a Bactériosol®-lal kezelt és a kezeletlen talaj között vízáteresztő és vízmegkötő, illetve vízben oldott tápanyagellátó képesség terén. A tapasztalatokat a közölt grafikon mutatja meg igazán szemléletesen. A négy éve kezelt területen a nyár eleji szárazabb idő ellenére a talaj víztartalma nem közelítette meg a kritikus szintet, a nagyobb augusztusi esők után pedig hamarabb került vissza a görbe az optimális tartományba. Ez a talajszerkezet javulásával, a makroporozitás növekedésével magyarázható. A makroporozitás növekedésével a növényi kultúra gyökérzete is jóval fejlettebb, erre bizonyíték a 80 cm-es mélységben mért nagyobb vízfelvétel (a gyökerek mintegy három héttel korábban érték el ezt a mélységet, mint a kezeletlen talajban fejlődő növényeké). Az, hogy a kezelt területen termesztett kukorica gyökérzete három héttel előbb éri el a 80 cm-es mélységet, azt is jelenti, hogy ezek a növények jelentősen nagyobb tápanyagkészletből gazdálkodhatnak, hiszen gyökereik jobban, hatékonyabban szövik át a talajt. Ezért látjuk a grafikonon azt, hogy a virágzási szakaszban a kezelt területen több vizet (és tápanyagot) vesznek fel a növények: gyökérzetük kapacitása nagyobb, levélzetük fejlettebb. Ez pedig rendkívül fontos információ, hiszen a növények (különösen például a kukorica) a virágzási szakaszban fokozottan víz- és tápanyagigényesek.

 

Így hat a SOBAC Bactériosol®-Bactériolit® talajjavító és trágyakezelő rendszere a talajra
Így hat a SOBAC Bactériosol®-Bactériolit® talajjavító és trágyakezelő rendszere a talajra

 

A Bactériosol®-lal kezelt, illetve a kezeletlen kontrollterület talajának szerkezete látványosan eltér: a kezelt terület porózusabb, levegősebb, a víz akadálytalanabbul jut el a mélyebb talajrétegekbe, a gyökérzet is könnyebben fejlődik, így a növények tápanyag- és vízellátása optimális. A porózusság kedvez a mikorrhiza-kapcsolatoknak, a mikrobiális és nagyobb élőlényeknek is. Mindenképpen az a cél, hogy a talaj minden rétege kellő nedvességtartalommal bírjon, és hogy a mélyben lévő vizet se veszítsük el, ezért ha Bactériosol®-lal vagy Bactériolit®-tal kezelt szerves trágyával dolgozunk, és öntözünk is, az öntözési dózisok legyenek kisebbek!

A SENTEK szondák a két terület vízben oldott iontartalmát is jegyezték, így megállapíthatjuk, hogy a kontrollterülettel ellentétben a Bactériosol®-lal kezelt területen a három különböző mélységben (10, 40, 80 cm) az ionok mennyisége nem ingadozott nagy mértékben, viszont alacsonyabb volt, mint a kontrollterületen, mert a tápanyagok stabil formában voltak tárolva, egészen a kukorica virágzásának idejéig, amikor is a szondák erőteljes ionmozgást jeleztek.

 

A SOBAC termékeit Magyarországon a Sersia Farm Kft. forgalmazza (www.sersiafarm.hu, [email protected]).