fbpx

Mit tehetünk a szántóföldi növényeink legnagyobb termésdepressziót kiváltó kórokozóinak visszaszorítására?

Írta: - 2018 február 23.

Napraforgó esetében tapasztalhatjuk a legnagyobb terméskiesést a gombabetegségek miatt csapadékos évjáratban, a termés akár 50-100%-át is elpusztíthatja a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), míg szárazabb évjáratban is a primer szártőfertőzés 8-10%-os. A gazdanövény köre széles (repce, szója, bab), szinte minden kétszikű növényt fertőz.

A szklerotínia kitartó képletei a szkleróciumok, évekig megőrzik fertőző képességüket, a belőlük fejlődő micéliumok idézik elő a szártő fertőzését.

Kukorica esetében a Fusarium, mint polifág talajlakó gomba, gyengültségi parazita okozhatja a csírapusztulást, a szárkorhadást és a csőpenészedésből adódó toxinproblémákat.

Vegyszermentes gombagyérítés!

A probléma tehát a földben van – és ugyanitt van rá a megoldás is. A káros gombafajok talajban élő természetes ellensége a Trichoderma asperellum gomba. Mire képes ez a faj?

1. Sejtfalbontó enzimjei révén közvetlenül is elbontja a szkleróciumokat és micéliumokat, a Fusariumot visszaszorítja, „eleszi előle a táplálékot”.

2. A növényi maradványokat, fertőző inokulumokat lebontja, tápanyagfeltárást végez.

3. A kultúrnövény gyökereit kolonizálja, hat a növény hormonális szabályozására, növekedésre ösztönzi, és felkészíti a káros gombákkal szembeni ellenállásra (nem specifikus immunválasz, más néven indukált rezisztencia).

Bővebben itt olvashat a Trichoderma asperellumról:

https://www.kwizda.hu/trifender_pro?utm_source=cikk&utm_medium=agr%C3%A1r%C3%A1gazat&utm_content=trifender