Istállóhigiénia a lovardákban

A lovak egészségügyi állapotát és teljesítőképességét nagymértékben befolyásolja környezetük és az istálló higiéniás állapota. A tisztaság fenntartásával, és néhány biztonsági óvintézkedés bevezetésével, az istállók rendszeres fertőtlenítésével könnyen megelőzhető a betegségek megjelenése a lovardákban, és a ménesekben.

Miután megértettük hogyan terjed egy adott betegség, úgy egy célzott stratégia felállításával könnyen az ellenőrzésünk alatt tarthatjuk vagy akár meg is akadályozhatjuk annak elterjedését. Például, ha a betegség rovarcsípéssel terjed a környéken, akkor a gazdaságban a szúnyog- és légypopuláció ellenőrzésére kell koncentrálni. Másrészt, ha az adott betegség közvetlenül vagy közvetve terjed egyik állatról a másikra, akkor az istállók fertőtlenítése nélkülözhetetlen feladat.

A légző- és emésztőszervi megbetegedéseket okozó baktériumok (Streptococcus; E-Coli) nedves felületeken, szervesanyag jelenlétében sokáig túlélnek, és ezzel újrafertőzhetik állatainkat. A kórokozók és a fertőtlenítőszerek közötti bonyolult kölcsönhatások miatt számos változót kell figyelembe venni mielőtt megkezdjük az istállók fertőtlenítését.

A fertőtlenítési folyamat sikerességét befolyásoló tényezők:

  • a fertőtlenítőszer koncentrációja;
  • a felülettel való érintkezés időtartama;
  • a környezeti hőmérséklet;
  • a kórokozók ellenálló-képessége.

A fertőtlenítő készítmény kiválasztásakor figyelembe kell venni annak baktériumölő hatását a célpatogénekkel szemben, a felmerülő költségeket, valamint azt, hogy mennyire biztonságos az állatok és emberek körüli felhasználása. A fertőtlenítőszernek a baktériumok különböző formáival (Gram+ és Gram-) kell megküzdenie, ezért mindenképpen széles spektrumú antibakteriális hatóanyag tartalmú (pl.: szalicilsav) készítményt kell választani.

A fertőtlenítőhatás mellett fontos, hogy az istállóban termelődő ammóniagázt is megkösse a felhasznált készítmény. Az ammóniumgőzről már nagyon régen kimutatták, hogy szűkíti a hörgőket, súlyosbítja a légúti megbetegedések tüneteit, és nyálkahártya irritációt okoz. Az ammónia megkötésére azok a készítmények alkalmasak, melyek tartalmaznak alumínium- szulfátot, mivel ezek nemcsak a képződő ammóniát kötik meg, hanem lekötik a karbonsavakat oldhatatlan sók formájában, így szabályozzák az alom pH-értékét is. „A higiénia az istállóban kezdődik.” Ezt az örökérvényű kijelentést érdemes folyamatosan szem előtt tartani annak érdekében, hogy állataink egészségesen fejlődjenek, és hosszú időn keresztül magas színvonalon dolgozzanak. A megfelelő istállóhigiénia fenntartása csökkenti a betegségek kialakulását és az ebből adódó költségeket.

Kürthy-Molnár Zoltán

kórokozó lovarda